AD7705BRZ przetwornik ADC

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

AD7705BRZ przetwornik ADC

Post autor: Tranzystor » 01 wrz 2007, 15:34

Witam,
od jakiegoś czasu interesuję się przetwornikami ADC, ponieważ potrzebny mi jest jeden podwójny przetwornik 16-bitowy, do mojego projektu. Ma on mierzyć natężenie prądu(A) oraz napięcie(V). Znalazłem ostatnio w TME przetwornik firmy Analog Devices AD7705BRZ, niestety po przeczytaniu noty katalogowej wpadłem na dwa małe problemy. Chodzi o interfejs SPI oraz o napięcie odniesienia(Vref). W nocie pisze, że najlepszym źródłem napięcia odniesienia będzie układ AD780, ja jednak wolałbym starą metodą ustawiać napięcie czyli zwykłym potencjometrem. Jest może taka możliwość :?: Wiem, że wiąże się to ze stosowaniem cewek czy też dławików, z tym jednak nie ma większego problemu.

Co do interfejsu SPI, na stronie 33 jest jakiś algorytm, który mniej więcej wyjaśnia jak odczytać pomiar. Przykładowo co 1/4 sekundy, nie chcę żeby przetwornik co jakiś czas wysyłał przerwanie do mikroprocesora, a mikroprocesor w tym momencie odczytywał wartość napięcia.

Może ktoś zna dostępny w Polsce układ przetwornika ADC 16-bitowego na szynie I²C :?:

Na wszelki wypadek plik PDF z notą układu zamieszczam w załączniku...
Za wszystkie odpowiedzi będę wdzięczny :!:

Życzę wszystkim miłego dnia :wink:
Pozdrawiam
Załączniki
AD7705.part1.rar
Nota katalogowa - part1
(249.02 KiB) Pobrany 205 razy
AD7705.part2.rar
Nota katalogowa - part2
(118.93 KiB) Pobrany 204 razy

ODPOWIEDZ