Trzy pytania dotyczące PCF8583

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Trzy pytania dotyczące PCF8583

Post autor: Tranzystor » 17 lip 2007, 7:38

Witam,
w nocie katalogowej PCF8583 nie znalazłem danych, jaka może być maks. częstotliwość szyny I²C. Czy jak chcę podłączyć PCF8583 nóżką INT do mikroprocesora AVR na wejście INT0, to najlepiej podłączyć jakiś rezystor 3,3k...4,7k podłączony do plusa zasilania? Przynajmniej tak wynika z noty... Przy jakim zasilaniu działa PCF? W nocie znalazłem kilka danych, podejrzewam że chodzi, że układ może pracować przy niższych napięciach bez I²C, ale nie jestem pewny.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Re: Trzy pytania dotyczące PCF8583

Post autor: radzio » 17 lip 2007, 8:20

Tranzystor pisze:Witam,
w nocie katalogowej PCF8583 nie znalazłem danych, jaka może być maks. częstotliwość szyny I²C.
Tabelka na str 20, fragment "I2C-bus timing"
Tranzystor pisze:Przy jakim zasilaniu działa PCF? W nocie znalazłem kilka danych, podejrzewam że chodzi, że układ może pracować przy niższych napięciach bez I²C, ale nie jestem pewny.
Tabelka nr 12 na str 18. Wynika z niej, że układ do spełnienia podstawowej funkcji, jaką jest odmierzanie czasu potrzebuje napięcia od 1V do 6V, natomiast aby możliwe było nawiązanie z nim komunikajci po I²C wymagane jest napiecie z zakresu 2.5-6V. Wynika z tego, że podczas normalnej pracy, gdy coś z układu PCF8583 odczytuje dane minimalne napięcie to 2,5V natomiast w przypadku gdy zależy nam tylko na podtrzymaniu działania samego układu PCF8583 (w przypadku braku zasilania całego układu) wystarczy 1V, czyli jedna bateria lub ogniwo będzie w stanie utrzymać układ w stanie pracy.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 17 lip 2007, 8:25

Mogę się mylic, ale max częstotliwosc to chyba 100kHz. Napięcie zasilania to: dla aktywnego i2c -2,5V, oraz 1V jeśli nic nie wysyłamy.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 17 lip 2007, 8:29

Chodzi o to, że tak wcale nie jest. Jeżeli w BASCOMie nie użyje Config I2CDELAY to domyślnie częstotliwość SCL jest ustawiona na 200kHz, a układ działa. Natomiast w nocie pisze, że tylko 100kHz i tu jest problem.

Pozdrawiam

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 17 lip 2007, 9:15

Tranzystor pisze:eżeli w BASCOMie nie użyje Config I2CDELAY to domyślnie częstotliwość SCL jest ustawiona na 200kHz, a układ działa. Natomiast w nocie pisze, że tylko 100kHz i tu jest problem.
Kwestia interpteracji dokumentacji kostki... w/g datasheet masz gwarantowane,
że SCL o częstotliwości do 100kHz umożliwi poprawną pracę układu.
Więc w praktyce jest to z reguły sporo więcej, ale jeżeli przesadzisz i układ będzie
szalał - no to pretensje już do siebie a nie do producenta kostki. Tak?
Tranzystor pisze:Czy jak chcę podłączyć PCF8583 nóżką INT do mikroprocesora AVR na wejście INT0, to najlepiej podłączyć jakiś rezystor 3,3k...4,7k podłączony do plusa zasilania? Przynajmniej tak wynika z noty...
A tak. /INT to wyjście typu otwarty dren (coś jak open-collector, tylko że z FET),
aktywny jest stan niski, ale aby operować sygnałem cyfrowym należy wyjście /INT
podciągnąć do VCC przez jakiś rezystor. Gdy wyjście nie jest aktywne,
tranzystor wyjściowy jest otwarty, stan logiczny H wymusza właśnie wspomniany rezystor.
Gdy kostka wysteruje wyjście /INT dren tranzystora będzie miał potencjał bliski GND,
co da L logiczne.

N.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 17 lip 2007, 9:25

tasza pisze:
Tranzystor pisze:eżeli w BASCOMie nie użyje Config I2CDELAY to domyślnie częstotliwość SCL jest ustawiona na 200kHz, a układ działa. Natomiast w nocie pisze, że tylko 100kHz i tu jest problem.
Kwestia interpteracji dokumentacji kostki... w/g datasheet masz gwarantowane,
że SCL o częstotliwości do 100kHz umożliwi poprawną pracę układu.
Więc w praktyce jest to z reguły sporo więcej, ale jeżeli przesadzisz i układ będzie
szalał - no to pretensje już do siebie a nie do producenta kostki. Tak?
Tranzystor pisze:Czy jak chcę podłączyć PCF8583 nóżką INT do mikroprocesora AVR na wejście INT0, to najlepiej podłączyć jakiś rezystor 3,3k...4,7k podłączony do plusa zasilania? Przynajmniej tak wynika z noty...
A tak. /INT to wyjście typu otwarty dren (coś jak open-collector, tylko że z FET),
aktywny jest stan niski, ale aby operować sygnałem cyfrowym należy wyjście /INT
podciągnąć do VCC przez jakiś rezystor. Gdy wyjście nie jest aktywne,
tranzystor wyjściowy jest otwarty, stan logiczny H wymusza właśnie wspomniany rezystor.
Gdy kostka wysteruje wyjście /INT dren tranzystora będzie miał potencjał bliski GND,
co da L logiczne.

N.
Dzięki Tasza, Ty to zawsze pomożesz człowiekowi, gdy tego potrzebuje... ;D

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ