Radio detektorowe na diodzie germanowej

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
xrap
-
Kontakt:

Radio detektorowe na diodzie germanowej

Post autor: xrap » 08 lip 2007, 21:33

schemat ponizej

jakby mi kto z detektorem podpowiedzial to by bylo miodzio...

pzdr

X
Obrazek

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 08 lip 2007, 23:07

Co to za schemat ?.Czy istnieją tylko rezystory ?.Co to jest ten "wykrywacz" .

xrap
-
Kontakt:

Post autor: xrap » 09 lip 2007, 10:07

w moim zalozeniu powinna byc jedna dioda i kondensator 4,7 mikro , ale za cewka wypadalo by dac jkis trymer... pojecia nie mam jak go podlaszyc ;P

a co do wykrywacza kiedys sie robilo radia z wykrywaczem fal z zyletki lub kawalka brzeszczota. wiezniowie w wietnamie robili to z kwalka koksu , srubki orz cyny i to normalnie gralo. nawet glosniki z bambusa mieli :razz:

w 1929 roku polskie zaklady radiofonii zaczely produkowac radia krysztalkowe , gdzie detektorem byl kawalek dwusiarczanu olowiu (gallena) dotykany cienkim drucikiem (koci wąsik) wylapywal fale radiowe z anteny i przesylal na cewke , gdzie "tuner" wyodrebnial stacje.

planowalem cos takiego zrobic , ale jak mowie w wiekszosci planow jest trymer za cewka.
mam jeden ale nie wiem jaka ma pojemnosc i jka go podlaczyc...

pzdr

x

[ Dodano: 2007-07-09, 12:36 ]
takie mam kilka prosb...

czy moglby ktos ulepszyc ten caly schemat o jakis tuner? mam takie flaki ... ekhem... czesci na skladzie:

-duuuuuuzo duzo rezystorkow
-tak samo kondziow po 470µF (mozna by zrobic rownolegle) elektrolitow i ceramiczne 300
-potencjometr dostrojczy
-diody ale nie wiem czy jakies germanowe czy inne

charakterystyka "diód" ;P

. 4 czarne z napiswem 4.0 N ze srebrnym paskiem
. i jedna mala czerwona bez napis jakims cudem zamieniona miejscem z rezystorem :shock:

i jesszce cos:

mam 6 takich jaby skrzyneczek z pokretlem u gory. co to jest? oznaczenie: I
potencjometry jakies?

odpowiedzcie szybko

Xrap

Alberto86
-
Kontakt:

Post autor: Alberto86 » 09 lip 2007, 15:47

Równolegle z cewką trzeba dołączyć kondensator zmienny, najlepiej powietrzny ~500pF. Diodę germanową można zdemontować z jakiegoś starego zepsutego radia np. DOG 52, AAP 152/153. Takie diody czasem można kupić na Allegro.

Kondensator za diodą polecam zastosować foliowy MKT 10..100nF/63V.

Górny koniec cewki podłączamy do anteny z odcinka przewodu lub drutu 10..30m a jako uziemienie polecam rurkę instalacji CO lub wody.

Jako słuchawkę możesz użyć popularnej wkładki W66, WSN86(ok.300Ω) lub starą TA-4(2kΩ) jeżeli taką posiadasz.

Powinno działać.

xrap
-
Kontakt:

Post autor: xrap » 09 lip 2007, 16:58

a przypadkiem ten kondensator nie zewrze calego ladunku z anteny? Alek na elektrodzie dyskutowal nawet o tym ze 10 mikro zewrze sygnal i kit z tym....

X

[ Dodano: 2007-07-09, 17:59 ]
ROM pisze:Co to za schemat ?.Czy istnieją tylko rezystory ?.Co to jest ten "wykrywacz" .
nie chcialo mis ei schematow komponentow wyrysowywac to zrobiulem na przykladzie rezystora :lol:

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 09 lip 2007, 21:22

poszukaj w necie, były już podobne tematy poruszane

keram2
-

Post autor: keram2 » 09 wrz 2007, 10:23

najlepszy detektor był pokazany z lat okło siedemdziesiątych w czasopiśmie Radioamator i
Krótkofalowiec i jak pamiętam była to przystawka do magnetofonu a może nawet seryjnie
produkowana.

Awatar użytkownika
Pi-Vo
-

Post autor: Pi-Vo » 09 wrz 2007, 10:31

keram2 pisze:najlepszy detektor był pokazany z lat okło siedemdziesiątych w czasopiśmie Radioamator i
Krótkofalowiec i jak pamiętam była to przystawka do magnetofonu a może nawet seryjnie
produkowana.
Seryjnie produkowana w latach 70' ?Temu Panu już dziękujemy.W tamtych czasach był produkowany sprzęt stereofoniczny, lampowy coraz rzadziej i jeśli jakieś przystawki to pamiętam przystawkę stereo do jakiegoś radia przenośnego.Chyba mowa o latach 70' 19 wieku?Ale wtedy nie było Radioamatora i Krótkowalowca ani nadawanych audycji radiowych.

ODPOWIEDZ