Na fotce załączam coś co chyba jest warystorem, ale nie jestem pewny. Włączone jest równolegle do cewki stycznika. Potrzebuję tego więcej, ale nie wiem o co pytać i jakie podać parametry. Cewka jest na napięcie 24 VDC, prąd jeśli to istotne to mogę zmierzyć, ale gdzieś około 1A. Czy ten element jest komuś znajomy?
----------------------------------------------
pozdro
Jakie parametry?
-
ZbeeGin
Jak widać na rysunku jest to układ gaszący przepięcia w cewce stycznika. Jest złożony z diody wstecznej D2 i diody zenera D1.
Problem tylko w oznaczeniu napięcia progowego diody zenera. Trzeba podłączyć do zasilacza o regulowanym napięciu i za pomocą voltomierza zmierzyć napięcie przy którym podczas regulacji (zwiększania napięcia) poziom się utrzyma. Teraz od wyniku należy odjąć napięcie 0,7V (spadek na D2) i mamy napięcie progowe diody Zenera.
Problem tylko w oznaczeniu napięcia progowego diody zenera. Trzeba podłączyć do zasilacza o regulowanym napięciu i za pomocą voltomierza zmierzyć napięcie przy którym podczas regulacji (zwiększania napięcia) poziom się utrzyma. Teraz od wyniku należy odjąć napięcie 0,7V (spadek na D2) i mamy napięcie progowe diody Zenera.