Witam,
Jak zmieniac wygląd elementów 3D w protelu? Na necie nie moge nic znależc na ten temat (przynajmniej po polsku).
Protel99SE i biblioteki 3D
O ile pamiętam w Protel 99 SE i w późniejszych jego wersjach wygląd 3D elementów płytkowych można było poprawić poprzez instalację programu, który integrował się z pakietem Protel 99 SE, tak jakby był jego integralną częścią, jednocześnie zdecydowanie poprawiając widok 3D płytki w tym programie. Program ten to View 3D firmy QualECAD. Niestety jest to komercyjny program i trochę kosztowny, choć jego cena jeszcze nie odstrasza. Bliżej można się z tym programem zapoznać na stronie: www.qualecad.com Także na stronie: www.cimmetry.com/Protel_viewer.html coś znajdziemy. Znalazłem jeszcze jedną stronę japońską, ale tam same krzaczki. Po prostu skorzystałem z wyszukiwarki Google. Nigdy też nie sprawdzałem ani nie szukałem gdzie Protel 99 SE ma zapisane swoje standardowe biblioteki 3D elementów płytkowych i czym ewentualnie można je tworzyć lub edytować oraz czym skojarzyć konkretne obudowy 3D z odpowiednimi obudowami płytkowymi elementów. Tak na marginesie kiedy Protel 99 SE pojawił się na rynku widok 3D zaprojektowanej płytki był czymś zupełnie nowym. W chwili obecnej wiele programów dla elektroników udostępnia taką funkcję, a widok 3D płytki jest lepszy niż ten ze standardowej (bez nakładek) wersji Protel 99 SE lub nowszych jego wersji.
Wydaje się mi iż elementy płytowe 3D w Protel 99 SE zapisane są w bibliotekach DLL i mogą być problemy z ich edycją. Może być tak iż w Protel 99 SE Trial biblioteki te zawierają kilkanaście niskiej jakości elementów płytkowych 3D. Natomiast w pełnej wersji Protela 99 SE biblioteki te mogą zawierać dużo więcej ładniejszych jakościowo elementów płytkowych 3D. Zdobyłem dodatek do Protel 99 rozszerzający go o funkcje 3D kiedy jeszcze nie było wersji SE tego pakietu i zainstalowałem sobie w zupełnie odrębnym katalogu, dzięki czemu mogłem łatwo sprawdzić jakie pliki tworzą moduł 3D w Protel 99 także w wersji SE. Jak widać na dołączonym załączniku jest to kilka plików głównie DLL i to w nich raczej mieści się cały moduł 3D Protela. Więc może nie być łatwo poprawić wygląd elementów 3D w Protelu, chyba że zdobędziemy odpowiednie biblioteki DLL.