programowanie basic

Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
ODPOWIEDZ
traper
-

programowanie basic

Post autor: traper » 31 maja 2007, 17:09

czy znacie jakies dobre ksiazki do nauki bassica albo linki z przydatnymi stronami....

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 31 maja 2007, 19:28

Basic...A dokładniej? np. Visual, Blitz. Dobra rzecz to pomoc w kompilatorze basica. Tam powinny byc przykłady i opis wszystkich funkcji. Z tego można się uczyc, pod warunkiem że znasz podstawy.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 31 maja 2007, 19:58

Kiedyś miałem taką - LINK - ale nie korzystałem zbyt wiele, wolałem uczyć się na przykładach. Ale ogólnie polecam to wydawnictwo. Do tego jak Aro napisał help jest bardzo przydatny, ale np. VB6 jest on jakiś poroniony. W VB5 był normalny, mam go na dysko więc jak chcesz mogę Ci wysłać.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 31 maja 2007, 21:43

Miałem szczęście korzystać z książki, którą podałc4r0-polecam, całkiem fajna publikacja.

Jeżeli chodzi o Visuala, to w necie można znaleźć wiele kursów, chociażby ten (sam z niego wiele razy korzystałem):
:arrow: http://www.vb4all.pl/teoria/teoria.htm
Jeżeli chodzi Ci o podstawy składni i interpunkcji tego przyjaznego języka, to gorąco polecam część poświęconą podstawom QB (QuickBasica) w Mikroprocesorowej Oślej Łączce autorstwa Piotra Góreckiego.

ODPOWIEDZ