Tesla HV warjacie

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Tesla HV warjacie

Post autor: Pikczu » 23 maja 2007, 16:06

Witam może już było na forum, jeśli tak to przepraszam niewidziałem
naprawde ciekawe zdjęcia :)

http://tesladownunder.com/index.html

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 23 maja 2007, 20:23

Te zdjęcia robią "niezłe" wrażenie. Jeśli nie jest to jakiś fotomontaż to umiejętności tego urządzenia (chodzi mi o te pierwsze zdjęcia- transformatory Tesli) ja imponujące. Wole nie myslec ile to kosztowało wysiłku pieniędzy i jaki jest kosz użytkowania :). Piękna robota... Pozdrawiam.
Ps. ciekawe czy ten samochód jeszcze jeździ? :)

Awatar użytkownika
owoc_leśny
-
Kontakt:

Post autor: owoc_leśny » 23 maja 2007, 20:36

To jest poprostu piękne, ale niestety strasznie niebezpieczne i o tym trzeba pamiętać.

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 23 maja 2007, 20:56

Z tego co wyczytałem to ten samochód jeszcze działa :mrgreen: A najbardziej efektowne zdjęcia są robione z długim czasem ekspozycji dlatego mogą wyglądać ciut nierealistyczne ;)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 23 maja 2007, 21:24

To nie jest niebezpieczne, jeśli wie się co się robi. Wystarczy mieć łeb na karku i zachować odpowiednią odległość przy "użytkowaniu" :) Trafo tesli tych rozmiarów rzeczywiście może sporo kosztować (z czego większość kosztów to wysiłek a nie pieniądze :) ) i co równie niekorzystne wymaga dostępu do odpowiedniego warsztatu. Ale trafo o uzw. wysokości powiedzmy 1m nie jest już takim problemem w wykonaniu a daje równie powalające efekty w mniejszej skali. A samochód na pewno działa, bo czemu miałby nie działać?

ODPOWIEDZ