Problem z projektem oświetlacza LED

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
marines89
-

Problem z projektem oświetlacza LED

Post autor: marines89 » 22 maja 2007, 19:41

Witam!!!Moim projektem w szkole jest skonstruowanie jakiegoś urządzenia elektronicznego!Ja wybrałem sobie latareczkę LED taką jak tutaj: http://www.eres.alpha.pl/elektronika/re ... cle_id=355 !Kupiłem elementy, wszystkie elegancko polutowałem na własnej płytce uniwersalnej. Zredukowałem LEDy z 8 na 4(białe jasne-te droższe :razz: ) nie ma też 1 rezystora przed zredukowaną gałęzią LED. Mój problem polega na tym że diody świecą ale z pominięciem 2 rezystorów przed nimi i po podłączeniu "-" do bazy, albo emitera na BD137(taki mi dali w sklepie,oryginalnie powinien być BD135). I to mnie dziwi!Zresztą powinny mrugać :neutral: Jeśli ktoś wie co może być przyczyną wadliwego działania układu to proszę o pomoc! Pozdrawiam użytkowników Elportal.pl :mrgreen: P.S. załączam schemat ideowy!
Załączniki
schemat.JPG
schemat.JPG (11.07 KiB) Przejrzano 4758 razy

Awatar użytkownika
Krystian1989
-
Kontakt:

Post autor: Krystian1989 » 20 cze 2007, 7:35

Prawdopodobnie źle podłączyłeś tranzystor BD137 , można go wymiennie stosować zamiast BD135 czy BD139 , oczywiście mają one różną wartość maksymalną napięcia CE i CB. Odpowiednio BD135-Vce45V, z resztą co się będę rozpisywał :arrow: Masz tu notę : BD135
A co do układu NE555 powinien śmigać , gdyż nie były przekroczone parametry maksymalne, ściślej mówiąc V max= 18V. Możesz sprawdzić jeszcze połączenia lutowane, czyli sprawdzić czy nie ma zimnych lutów i czy połączenia są zgodne, chodzi mi tu o to , że montowałeś to na płytce uniwersalnej i mogłeś pomylić połączenia. W najgorszym wypadku mogłeś przegrzać układ nadmiernie grzejąc lutownicą lub otrzymać uszkodzony egzemplarz układu co jest nie wykluczone.

ODPOWIEDZ