Kabel sygnałowy

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Tomik
-

Kabel sygnałowy

Post autor: Tomik » 22 maja 2007, 10:12

Witam!!!
Mam teraz w planach zrobić sobie dobre kabelki sygnałowe do sprzętu audio. Mam już upatrzone końcówki tylko nie wiem jaki kabel wybrać chodzi mi o jakość na pewno to musi być kabel w ekranie tylko nie wiem jaki. Proszę o pomoc. Dziękuje Pozdrawiam

ted
-

Re: Kabel sygnałowy

Post autor: ted » 27 maja 2007, 6:37

Tomik pisze:Witam!!!
Mam teraz w planach zrobić sobie dobre kabelki sygnałowe do sprzętu audio. Mam już upatrzone końcówki tylko nie wiem jaki kabel wybrać chodzi mi o jakość na pewno to musi być kabel w ekranie tylko nie wiem jaki. Proszę o pomoc. Dziękuje Pozdrawiam
jeśli zależy Ci na jakości to tylko ekran w postaci siatki,każdy inny wprowadza szumy,i ogranicza pasmo,bo pojemności międzyzwojowe splotów które tworzą ekran.

Tomik
-

Post autor: Tomik » 27 maja 2007, 19:42

Witam!!!
Na wstępie dziękuje za odpowiedź. Czy mógłby mi Pan podać jakiś przykładowy kabel?? Dziękuje Pozdrawiam

zyraf
Użytkownik
Kontakt:

Re: Kabel sygnałowy

Post autor: zyraf » 29 maja 2007, 0:56

ted pisze:
Tomik pisze:Witam!!!
jeśli zależy Ci na jakości to tylko ekran w postaci siatki,każdy inny wprowadza szumy,i ogranicza pasmo,bo pojemności międzyzwojowe splotów które tworzą ekran.
Widzisz jakies praktyczne problemy z ograniczeniem pasma audio czy to moze audiofilskie zasady?
Gdzie beda te szkodliwe pojemnosci jesli zyla glowna w ekranie jest gesto otoczona prostymi drutami? Co z folia aluminiowa pod spodem?
Tomik: Jesli chcesz dobry i trwaly kabel to wybierz sie do sklepu tzw muzycznego i tam popytaj, potrzebujesz dwoch zyl w osobnych ekranach. Zwykle jak kupuje to nie konkretny typ kabla a cos w rozsadnej cenie i odpowiednio zrobione: ekran musi byc gesty i dokladnie oplatac zyle, izolacja wzglednie mieka. Do tego wtyczki ktore nie beda szybko sprawiac problemow z obluzowana masa (jesli chodzi o RCA/"chinch") lub obluzowanym czym sie da (minijack). Niestety nie mozna powiedziec co bedzie dobre, trzeba wyprobowac, jedyne co jest pewne to ze najtansze dostepne wtyczki nie sa dobre...
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ