Zbudowałem układ potencjometru elektronicznego (schemat na rysunku). Użyty przeze mnie licznik CD4029 nie zlicza i nie wiem dlaczego, albo zlicza kiedy mu się zechce (tylko podczas naciskania guzików S1, S2). Układ z bramkami działa. Zamieniałem bramki zwykłe (4011) na Schmidta (4093) i układ zachowywał się identycznie. Nie wiem, co jest grane, straciłem już drugi dzień na szukaniu usterki i nic. Pomóżcie!
Problem z CD 4029
Problem z CD 4029
Witam serdecznie 
Zbudowałem układ potencjometru elektronicznego (schemat na rysunku). Użyty przeze mnie licznik CD4029 nie zlicza i nie wiem dlaczego, albo zlicza kiedy mu się zechce (tylko podczas naciskania guzików S1, S2). Układ z bramkami działa. Zamieniałem bramki zwykłe (4011) na Schmidta (4093) i układ zachowywał się identycznie. Nie wiem, co jest grane, straciłem już drugi dzień na szukaniu usterki i nic. Pomóżcie!
-
elektronWielki
- Użytkownik
Gdyby tak było,a najprawdopodobniej tak jest, to "suwak" tego potencjometru przeskakiwałby za jednym przyciśnięciem kilka razy,tymczasem nie przesuwa się wcale! Wiem także, że najpierw musi być ustawiony bit kierunku zliczania,dopiero potem narastające zbocze na wejściu CL powoduje zliczenie. Tutaj ten warunek nie koniecznie jest spełniony, ale żeby sparaliżowało licznik na dobre?
[ Dodano: 2007-05-20, 00:27 ]
Układ zadziałał po wprowadzeniu poniższych poprawek (zaznaczone na czerwono). Najważniejsze to połączenie nóżki 5 z masą!
[ Dodano: 2007-05-20, 00:27 ]
Układ zadziałał po wprowadzeniu poniższych poprawek (zaznaczone na czerwono). Najważniejsze to połączenie nóżki 5 z masą!