Witam!
Buduję sobie wzmacniacz na TDA 2040 i mam kilka pytań:
-czy muszę urzywać rezystowów mocy, czy wystarczą zwykłe?
-jeśli chcę mieć tranformator w wtórnym 2x12 to będzie miał on też wyjście masy?
Proszę o pomoc!
Mały wzmaczek
- elektor84
- Użytkownik
- Kontakt:
jeśli kupisz transformator "symetryczny" 2x12V z trzema wyprowadzeniami wtórnymi to miernikiem mierzysz miedzy którą parą jest 12V a między którą 24V i będziesz wiedział gdzie jest "zerowy".GrzesiekG pisze:jeśli chcę mieć tranformator w wtórnym 2x12 to będzie miał on też wyjście masy?
jeśli kupisz transformator "podwójny" 2x12V z czterema wyprowadzeniami wtórnymi to będziesz musiał dojść gdzie fazę ma uzwojenie pierwsze a gdzie drugie. jak już zidentyfikyjesz fazy to łączysz fazę jednego uzwojenia z neutralem drugiego uzwojenia. miejsce połącznia fazy i neutrala to twoje "zero" będzie.
stosujesz aplikację producenta ?? mostek czy pojedyńczo ?? nie bardzo wiem jakie rezystory mocy masz namysli. weź się bardziej sprecyzuj.GrzesiekG pisze:czy muszę urzywać rezystowów mocy, czy wystarczą zwykłe?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez elektor84, łącznie zmieniany 1 raz.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam, mam taki wzmacniacz na TDA2040. Zasilany z transformatora 2x12V 100W. Jak masz trafko z 4-ma wtórnymi to muszą byc dwie pary przewodów o różnych kolorach. Mase tworzysz łącząc dwa przewody o różnych kolorach. Dwa pozostałe idą do mostka. Za mostkiem i filtrem napięcie na nieobciążonym będzie wynośic ok +/-19.5V Podłączasz to do wzmacniacza, tak że jedno wyjście głośnika jest dołączone do masy a drugie do TDA. Wprawdzie można zrobic wzmacniacz mostkowy i zasilac pojedynczym napięciem, ale jest to gorsze rozwiązanie. Jeśli już masz zasilanie symetryczne to zrób jak ci wyżej napisałem.
Co do rezystorów to mogą to byc zwykłe 0,25W, ewentualnie rezystor na wyjściu można dac 0,5W.
Co do rezystorów to mogą to byc zwykłe 0,25W, ewentualnie rezystor na wyjściu można dac 0,5W.