Kurs KiCAD

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tasza
Użytkownik
Posty: 1388
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Kurs KiCAD

Post autor: tasza » 17 kwie 2007, 22:47

Za zgodą i dzięki uprzejmości Autora (KrzysiekK) na Elportalu dostępny jest
kurs KiCAD-a, podobnie jak pliki z translacją komunikatów na język polski.

Sam kurs w pdf:
:arrow: KursKiCAD.pdf

Kompletne, oryginalne archiwum:
:arrow: kurskicad_1725.zip

[edit]

Prezentacja w OpenOffice Impress:
:arrow: kurs.odp

Krzysztof - naprawdę wielkie podziękowania!

życząc dobrej zabawy z Kicadem pozdrawiam
Natasza
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2007, 9:10 przez tasza, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 18 kwie 2007, 15:39

A ja miałbym jeszcze prośbe czy można udostępnić tamtą wersje w open office bo Drukowanie tego pdf-a z takim tłem to samobójstwo...

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1278
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 18 kwie 2007, 20:54

Mogę podesłać stosowny plik z pakietu Open Office ale ma on wielkość około 3.16MB . A tak przy okazji ten kurs na mojej płycie CD dostępny jest aż w trzech wersjach: 1. Open Office Impress (Open Office może wolno działać na słabszych komputerach, ale dostępny również pod Linuksa), 2. MS Power Point 2000 (działa zdecydowanie szybciej od Open Office i posiada niezależną przeglądarkę - nie trzeba mieć programu) 3. Plik PDF (najłatwiejszy sposób rozpowszechnienia kursu) ponadto plik PDF dołączony jest do instalatora KiCADa w moim opracowaniu.

Awatar użytkownika
tasza
Użytkownik
Posty: 1388
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 19 kwie 2007, 9:38

Krzysztof,
dziękuje za PW, zgodnie z prośbą - plik Open Office także jest udostępniony.
Kulpina pisze:Drukowanie tego pdf-a z takim tłem to samobójstwo
Wiesz, "darowanemu koniowi nie zagląda się..." i tak dalej.
Ale skoro kolorowe tło przeszkadza to otwieramy plik "kurs.odp" programem OpenOffice.org Impress,
klikamy ikonkę "Edit File". Na pierwszym slajdzie klikamy prawym klawiszem myszy,
pokaże się menu kontekstowe. Wywołujemy "Slide" - "Page setup", pokaże się odpowiednie
okno dialogowe. W jego zakładce "Background", w combo-box "Fill" ustawiamy "None".
Gdy pojawi się prośba o decyzję "Background settings for all pages?", odpowiadamy "Yes".
Zapisujemy dokument i gotowe. Powyższe dotyczy OpenOffice 2.2.

todevor
-
Posty: 26
Rejestracja: 11 paź 2006, 14:27

Post autor: todevor » 19 kwie 2007, 13:49

Ja mam takie pytanie. Jak wykonać schemat montażowy aby zgadzały sie ze sobą punkty wiercenia otworów na elementy? Jaką ustawić skale? Bo w więkości przypadkach nie zgadzają mi sie roztawienia otworów na podstawki pod układ scalony. :(

Awatar użytkownika
tasza
Użytkownik
Posty: 1388
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 19 kwie 2007, 14:10

Proszę o chwilę (1..2 dni) cierpliwości...
Piszę właśnie takie małe wypracowanie o wydrukach pcb i sch.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1278
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 19 kwie 2007, 21:11

Proponuję jedno z możliwych rozwiązań na podstawie opracowanego przeze mnie kursu. Płytkę wczytujemy do programu Corel Draw jak to pokazałem na rys. 84, 85, 86 mojego kursu, zaznaczamy ją i wybieramy opcję Grupuj jak to pokazane jest na rys. 86. Potem zaznaczamy "zgrupowaną" płytkę i na widocznym pasku narzędziowym wymiarowania na rys. 86 oprócz rozmiaru i położenia płytki na stronie widzimy dwa okienka z wartością 100.0 %. Zmieniając tą wartość skalujemy płytkę. Poniżej 100% płyta się zmniejsza i odwrotnie. Istotne jest aby obydwie wartości skalowania płytki miały taką samą wartość. W przeciwnym razie płytka zmieni swój rozmiar wzdłuż tylko jednej osi.

Awatar użytkownika
tasza
Użytkownik
Posty: 1388
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 30 kwie 2007, 13:59

Witam po przerwie,
KrzysiekK pisze:Płytkę wczytujemy do programu Corel Draw jak to pokazałem na rys (...)
To oczywiście jedna z metod...
Tylko że w kontekście lansowania Kicad-a jako darmowego oprogramowania
posiłkowanie się jakby nie patrzeć kosztownym Corel Draw! jest raczej średnie...

A przecież Kicad eksportuje dane do formatu Post Script, są dostępne darmowe narzędzia
do obróbki tych plików, jak i różnej maści ich przeglądarki.

Ciekawskich jak 'ożenić' Kicad z GhostScript/GhostView zapraszam do lektury :arrow: Kidcad - drukowanie
To prosty test na wydruk z Kicad pokazany krok po kroku. Można wyłapać te momenty,
gdy mamy możliwość wpłynięcia na skalowanie (i generalnie - jakość) wydruku,
możemy też niejako przy okazji przygotować sobie rysunki do publikacji w sieci
eksportując z GSView odpowiednie pliki do formatów graficznych....

pozdrawiam,
N.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1278
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 01 maja 2007, 21:10

Sposobów drukowania płytek i schematów z KiCADa można by przedstawić zapewne wiele, w zależności od tego jakim oprogramowaniem graficznym dysponujemy, a także często naszych przyzwyczajeń i umiejętności. Ja korzystam z Corela (oryginalnego), którego kupiłem wraz z nowym skanerem za 99 zł po przecenie (w modzie obecnie są urządzenia wielofunkcyjne stąd ta przecena), więc czasami okazyjnie można kupić atrakcyjne oprogramowanie po niskiej cenie. Opisałem więc drukowanie płytek za pośrednictwem tego uniwersalnego pakietu graficznego. Do publikacji rysunków w sieci mogę polecić natomiast darmowy PDF Creator, który potrafi "drukować" do kilku rodzajów plików graficznych oraz PDF, EPS, PS, i można w nim drukować niemal z każdego programu w Windowsie. PDF Creatora pobierzemy stąd:
http://www.pdfforge.org/products/pdfcreator/

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 02 mar 2007, 19:39
Lokalizacja: Znad Jezioraq

Post autor: PiotrekEl » 02 sie 2007, 16:07

Witam...
Używam od jakiegoś czasu KiCADa ale mam jeden głupi problem i nie wiem jak to mam zrobić. Chodzi o punkty lutownicze. Mają trochę za duży punkt w środku i nie wiem jak go zmienić na mniejszy. I nie chce się zmniejszyć. Wie ktoś jak to mam zrobić??

Mam kompilację z lipca 2007r.
Załączniki
pl.GIF
To są te za duże dziurki.
(3.81 KiB) Pobrany 22734 razy

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1278
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 02 sie 2007, 19:59

Sprawa wbrew pozorem nie jest wcale skomplikowana jako się mogło wydawać. Pokazałem to na poniższych rysunkach. Ostatni rysunek powiększyłem w programie graficznym, ponieważ nie wiem czemu rysunki w tym poście nie są segregowane według kolejności wstawiania (tak jak ja je ustawiłem), dopiero zwiększenie rozmiaru ostatniego rysunku rozwiązało problem kolejności obrazków.
Załączniki
pad_4.jpg
Możliwa jest też globalna edycja pól lutowniczych po wybraniu odpowiedniej opcji z menu kontekstowego po kliknięciu prawym klawiszem myszki na interesującym nas polu lutowniczym. Pokaże się wówczas okno jak na tym rysunku.
pad_3.jpg
Jak widzimy na tym rysunku otwór pola lutowniczego nr 7 uległ zmniejszeniu.
pad_2.jpg
Otworzy się wówczas okno pokazane na tym rysunku. Czerwoną ramką pokazałem okno gdzie modyfikujemy wartość otworu pola lutowniczego. Ja zmniejszyłem go dla przykładu o połowę do 0,4064 mm. W oknie tym możemy zmienić wiele innych paramentów interesującego
pad_1.jpg
W pierwszej kolejności klikamy prawym klawiszem myszki na interesującym nas polu lutowniczym (tutaj na polu nr 7) i z menu kontekstowego wybieramy opcję: Pole lutownicze -> Edytuj pole Nieco niżej tej opcji są także dostępne opcje globalnej edycji pól

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 02 mar 2007, 19:39
Lokalizacja: Znad Jezioraq

Post autor: PiotrekEl » 02 sie 2007, 20:46

Wielkie dzięki KrzysiekK. Tak myślałem że Ty mi pomożesz.

Piękny jest ten KiCAD po prostu coś pięknego :mrgreen:
Praca z nim to sama przyjemność...

architectus21st
-
Posty: 1
Rejestracja: 19 lip 2010, 12:11
Lokalizacja: Kielce

Post autor: architectus21st » 19 lip 2010, 12:14

Witam.
Piszę moje pierwsze pytanie na tym forum, także proszę o wyrozumiałość.

Czy ktoś z kolegów mógłby wspomóc mnie odpowiedzią na nurtujący mnie kłopot?

Jak w KiCad'zie obrócić element o 45 stopni. Czy to jest w ogóle możliwe ?

maxzwp
-
Posty: 36
Rejestracja: 31 sty 2006, 15:13

Post autor: maxzwp » 19 lip 2010, 13:31

Możesz zaprojektować własny element biblioteczny. Wtedy możesz stworzyć ręcznie obudowę, która będzie pod kątem względem osi.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1278
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 19 lip 2010, 16:03

Domyślam się, że chodzi o element płytkowy. Aby dany element płytkowy obrócić od kąt 45° (lub inny dowolny kąt), należy kliknąć prawym klawiszem myszki na elemencie który ma być obrócony. Z menu kontekstowego jakie się otworzy wybieramy opcję Obudowa U1 (Górna) wartość U1 zależy od oznaczenia elementu jaki będziemy obracać. Parametr Górna to warstwa na której znajduje się obracany element. Po wybraniu z menu kontekstowego Obudowa U1 (Górna) wybieramy opcję Właściwości obracanego elementu. Pojawi się duże okno Właściwości modułu, gdzie w zakładce Właściwości odnajdujemy ramkę Orientacja => Użytkownika i w kolejnej ramce Orientacja (co 0.1 stopnia) wpisujemy wartość 450 dla 45°, 300 dla 30° itd. Zmiany zatwierdzamy przyciskiem OK. Myślę, że wystarczająco zrozumiale opisałem to zagadnienie.

Opis dotyczy najnowszego KiCAD'a z 05.05.2010r.

ODPOWIEDZ