Kiedy baterie rozładowane?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Dariusz_512

Kiedy baterie rozładowane?

Post autor: Dariusz_512 » 10 kwie 2007, 10:45

Przy jakim napięciu można uznać baterię za rozładowaną? Interesują mnie:

1,2V (aku.)
1,5V
4,5V
9V

Z góry dzięki za odpowiedź :smile:

MiW
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MiW » 10 kwie 2007, 22:02

Generalnie baterie są rozładowane, gdy urządzenie na nich działające przestaje działac :smile: Im bardziej energooszczędny odbiornik, tym więcej potrafi "wyssac". Teoretycznie są rozładowane, gdy opór wewnętrzny jest już zbyt duży(a rośnie w miarę rozładowania).
Wszystko, co dalej następuje jest oparte na moich doświadczeniach.
Niektóre baterie alkaliczne wg. tego kryterium "żyją" nawet do napięcia 1.2-1.1V. Niektóre odbiorniki(w szczególności tanie) nie potrafią działac przy tak małym napieciu, przez co nie da się wykorzystac ich pełnej pojemności. Zwykłe baterie węglowo-cynkowe poniżej 1.35V są już zazwyczaj wyczerpane. Akumulatorki "zdychają" na ok. 1.1V.
W przypadku bloczków napięcia te wypada pomnożyc razy ilośc ogniw(9V/1.5V=6).

Dariusz_512

Post autor: Dariusz_512 » 11 kwie 2007, 15:10

Rzeczywiście. Ja wykorzystywałem zużyte "paluszki" niedziałające już w żadnym urządzeniu do elektrolizy chlorku sodu lub jak kto woli soli :wink: w połączeniu szeregowo równoległym dale naprawdę dobre rezultaty :mrgreen: "jak na śmieci.

Teraz potrzebne mi były orientacyjne napięcia. Chyba się każdy domyśla do czego...

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 11 kwie 2007, 16:43

Nie domyśla się...

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 19 kwie 2007, 10:13

No właśnie, ja chciałbym zbudować miernik poziomu naładowania akumulatorków Ni-MH na LM3914, który przydałby mi się do aparatu cyfrowego, bo nie ma wskaźnika naładowania baterii i pokazuje tylko ikonkę baterii gdy jest już słaba. Prosiłbym Kolegów o podanie napięć przy których baterie NiMH i zwykłe są rozładowane i naładowane w pełni (czyli trochę więcej ponad U nominalne)

ODPOWIEDZ