Witam...
Chciałem zapytać czy ktoś wie jak można się posługiwać klawiaturą z laptopa tylko nie podłączonej do komputera?? Tzn zasada działania bo chciałbym ją wykorzystać jeśli to możliwe. Jestem raczej początkujący.
Z góry dziękuję i pozdrawiam...
Kawiatura-jak to działa?
Kawiatura-jak to działa?
Ostatnio zmieniony 16 mar 2007, 14:41 przez PiotrekEl, łącznie zmieniany 1 raz.
przyznaję że nie znam odpowiedzi ale to wygląda jakby w tej klawiaturze "nic nie było" tylko sama folia pod przyciskami. Obsługa wtedy wyglądała by tak że wciśnięcie któregoś z przycisków łączyło by właściwą kombinację dwóch pinów (najpewniej z tych 19).
Jeśli nie znajdzie się żadna specyfikacja czy schemat najłatwiej chyba zobaczyć delikatnie co jest w środku. Jeszcze raz powiem że to tylko moja intuicja
Jeśli nie znajdzie się żadna specyfikacja czy schemat najłatwiej chyba zobaczyć delikatnie co jest w środku. Jeszcze raz powiem że to tylko moja intuicja
W środku pewnie jest to samo co w zwykłej klawiaturze. Ale jak ona działa? Tak myślałem że każdy klawisz ma jakąś kombinację pinów ale nie mam pojęcia jakie to kombinacje i na jakiej to jest zasadzie? Tego chciałbym się właśnie dowiedzieć. Jaki klawisz spowoduje jaką kombinację???
Jak chciałbym np do wyświetlacza LCD wysłać znak "E" to które piny musiałbym podłączyć itd?
jak do LCD podłączyć to już bym wiedział tylko chodzi mi o tą nieszczęsną klawiaturę. Bo szukałem na google i nie tylko i nigdzie nic takiego nie ma.
Nawet sam chciałem dojść do tego co powoduje naciśnięcie jakiego klawisza ale jak na razie nic z tego nie wyszło. W każdym razie próbuje dalej. Może coś z tego wyjdzie.
Jak chciałbym np do wyświetlacza LCD wysłać znak "E" to które piny musiałbym podłączyć itd?
jak do LCD podłączyć to już bym wiedział tylko chodzi mi o tą nieszczęsną klawiaturę. Bo szukałem na google i nie tylko i nigdzie nic takiego nie ma.
Nawet sam chciałem dojść do tego co powoduje naciśnięcie jakiego klawisza ale jak na razie nic z tego nie wyszło. W każdym razie próbuje dalej. Może coś z tego wyjdzie.
-
ZbeeGin
Taka kalwiaruta to nic innego jak klawiatura matrycowa. Zielona cześć złącza właśnie jest wyprowadzeniem kilku linii rzędów i kilku linii kolumn. Ideą tutaj jest zastosowanie matrycy stykowej - stąd nazwa: klawiatura matrycowa. Podobnej (tylko większej) jak przedstawiona tutaj: http://www.myma.republika.pl/8051/klaw_matryc.htm.
Skoro jest tutaj aż 19 wyprowadzeń to matryca posiada 12 rzędów po 7 kolumn (12+7 = 19), co daje w sumie 84 klawisze. Przykładowo jeden rząd to klawisze 1/2/3/4/5/6/7 a drugi rząd to 8/9/0/-/=/BkSp/Home, trzeci Tab/q/w/e/r/t/y, czwarty u/i/o/p/[/]/`, itd...
Niestety bezpośrednie podłączenie do LCD nie ma tutaj najmniejszego sensu. Musisz wymyślić i oprogramować sterownik, który będzie skanował klawiaturę w poszukiwaniu naciśniętego klawisza, przekonwerteruje te dane i dopiero na końcu wyśle je w postaci zrozumiałej dla wyświetlacza.
Skoro jest tutaj aż 19 wyprowadzeń to matryca posiada 12 rzędów po 7 kolumn (12+7 = 19), co daje w sumie 84 klawisze. Przykładowo jeden rząd to klawisze 1/2/3/4/5/6/7 a drugi rząd to 8/9/0/-/=/BkSp/Home, trzeci Tab/q/w/e/r/t/y, czwarty u/i/o/p/[/]/`, itd...
Niestety bezpośrednie podłączenie do LCD nie ma tutaj najmniejszego sensu. Musisz wymyślić i oprogramować sterownik, który będzie skanował klawiaturę w poszukiwaniu naciśniętego klawisza, przekonwerteruje te dane i dopiero na końcu wyśle je w postaci zrozumiałej dla wyświetlacza.
Bezpośrednio do wyświetlacza nie bedę podłączał. O tym to akurat wiem.
Tylko nie wiem jak mam dojść do tego które piny są od której kolumny a które od którego rzędu? Bo jak nacisnę jakiś klawisz i przelecę przez wszystkie piny to okazuje się, że między żadnymi dwoma nie ma zwarcia. A klawiatura jeszcze w zeszłym tygodniu była podłączona do komputera i działała więc raczej nie jest uszkodzona.
W jaki sposób mogę dojść do tego które piny są od których kolumn i rzędów?
[ Dodano: 2007-03-18, 18:17 ]
Witam ponownie.
Próbowałem poszukać jakichkolwiek danych na temat takiej klawiatury ale nigdzie nic nie ma. Nie wie przypadkiem ktoś może jak to działa albo gdzie zlaleźć jakieś dane na ten temat?
zależało by mi na tym a nie udało mi się nic znaleźć na ten temat.
Z góry dziękuję.
Tylko nie wiem jak mam dojść do tego które piny są od której kolumny a które od którego rzędu? Bo jak nacisnę jakiś klawisz i przelecę przez wszystkie piny to okazuje się, że między żadnymi dwoma nie ma zwarcia. A klawiatura jeszcze w zeszłym tygodniu była podłączona do komputera i działała więc raczej nie jest uszkodzona.
W jaki sposób mogę dojść do tego które piny są od których kolumn i rzędów?
[ Dodano: 2007-03-18, 18:17 ]
Witam ponownie.
Próbowałem poszukać jakichkolwiek danych na temat takiej klawiatury ale nigdzie nic nie ma. Nie wie przypadkiem ktoś może jak to działa albo gdzie zlaleźć jakieś dane na ten temat?
zależało by mi na tym a nie udało mi się nic znaleźć na ten temat.
Z góry dziękuję.