Znalazłem w rupieciach bardzo ciekawy próbnik stanów logicznych TTL z wyśw 7-segm.
Pamiętam, że oprócz "1" i "0", pokazywał on też impulsy, rozróżniając zbocza +-, sygnał prostokątny z informacją o wypełnieniu przebiegu, a wszystko to na malutkim wyświetlaczu LED
Jednak jak na tamte lata (80-te) były to super scalaczki, a dziś nie raz bardzo obciążają badany układ.
Niestety nie mam do niego schematu i boleję nad tym, bo odczytać go teraz z 2-stronnej płytki, gdzie ścieżki lecą gdzie się tylko da (też pod scalakami), to ciężkie zadanie. A może ktoś się już spotkał z podobnym rozwiązaniem i ma taki schemat, to bardzo bym prosił o jego udostępnienie.
Użyto układów: 7400, 7404 i 7474.
Na samym wejściu jest kilka rezystorów, diod i 2 tranzystory (PNP - NPN), czyli dosyć często spotykane w takich rozwiązaniach. Zawsze ten próbnik zasilany był z układu badanego!
Poradźcie mi proszę, jeśli w ogóle to jest możliwe, to na jakie "dzisiejsze" układy scalone wymienili byście te stare TTL-e, tak aby zmalał pobierany przez nie prąd??
S, LS, HC, HCT... ??
Chcę po prostu zamiast tych starych scalaków dać podstawki i do nich już właściwe scalaczki.
Wiem, że są dziś niejako odpowiedniki starych TTL-i, ale wykonane w wersji CMOS. Może to o te właśnie chodzi. Niestety w tych oznaczeniach już się gubię...
A może są też jeszcze jakieś inne przyczyny, dla których warto je podmienić na inne typy??
Czy jest możliwe użycie takich typów układów scalonych, by można potem ów próbnik wykorzystać w badaniu układów CMOS, gdzie poziomy odbiegają już od 5V ??
Jeśli gdzieś palnąłem gafę, to wybaczcie i poprawcie mnie.
Z góry dziękuję za pomoc!