Cyfrowy miernik temperaury

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
owoc_leśny
-
Kontakt:

Cyfrowy miernik temperaury

Post autor: owoc_leśny » 28 sty 2007, 17:07

Cześć.
Wyskrobałem* sobie ostatnio ten termometr http://edw.com.pl/pdf/k07/35_06d.pdf
Zastanawiam sie czy istnieje możliwość wymiany wyświetlacza na lampy NIXIE.

*zbudowałem :P

Awatar użytkownika
matelektronik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matelektronik » 28 sty 2007, 20:47

Niestety z tym moze byc problem ;) W ukladzie zastosowano przetwornik A/C ICL 7106. Jest to uklad ktory steruje wyswietlacz napieciem zmiennym wiec wogole nie nadaje sie do sterowania tranzystorami przez ktore bylyby sterowane lampki nixie. Po drugie na wyjsciu wystepuje sekwencja kodow BCD co skutecznie uniemozliwia sterowanie lampkami dekadowymi (no chyba ze posiadasz siedmiosegmentowe). Problem ten mozna by rozwiazac stosujac uklad ICL 7107 ktory wspolpracowalby z dekoderem BCD na 1/10. Do wyjscia ukladu moznaby podpiac wysokonapieciowe tranzystory i powinno smigac :)

Awatar użytkownika
owoc_leśny
-
Kontakt:

Post autor: owoc_leśny » 29 sty 2007, 15:12

A posiadałbyś albo czy byłbyś w stanie rozrysować jakiś schemacik nie koniecznie na tym icl'u?

Awatar użytkownika
matelektronik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matelektronik » 31 sty 2007, 22:04

Heh ;) nie wiem po co ci schemacik. Wystaczy poprostu dorobic odpowiednia koncowke mocy na tranzystorach wyskokonapieciowych. To tyle...

pzdr

ODPOWIEDZ