Jeśli ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak sprawdzić poszczególne elementy aby znaleźć przyczynę braku ładowania baterii.
Ale po koleji:
Ładowarka : Meister typ: JDA-20 20V 400mA + podstawka baterii D-42349
Sprawdzone : uzwojenia pierwotne i wtórne transformatora ładowarki sprawne, ładowarka podaje napięcie 20 V zmienne na wtórnym.
Następnie jest układ prostowniczy garezta i kondensator 100 mikroF 36V
Diody prostownicze sprawdziłam miernikiem, wydają się być sprawne ( chyba, że źle to zrobiłam
Ładowarka na wtórnym podaje 1V stałego albo ma taki objaw że napięcie mierzone spada z 19V, może kondensator ładuje się z baterii włożonej do podstawki.
Podstawka: 1 dioda prostownicza, 1 dioda led, dwa rezystory, jakiś tranzystor chyba - taki z trzema nóżkami.
Napięcie mierzone na stykach baterii włożonej w podstawkę przy całym połączonym układzie i przy podłączeniu ładowarki do zasilania 230V właściwie równe jest napięciu włożonej w podstawkę baterii, aha dioda się nie pali a napięcie na wtórnym mierzone na ładowarce po odłączniu od podstawki sukcesywnie spada różnie raz z 13V raz z 10V to zależy jak się rozłączy.
Będę wdzięczna za pomoc jak i co sprawdzić, żeby zdiagnozować przyczynę braku ładowania baterii.