Luxsman L-410
Luxsman L-410
naprawiłem jeden z kanałów grał dobrze do momentu zwiększenia głosności do wartości bliskiej max, wtedy się uszkodziły tranzystory mocy. Wymieniłem je wraz z kilkoma rezystorami działa dobrze ale nie sprawdzałem jeszcze więcej anieżeli 50%mocy co zrobić żeby nie spalić po raz kolejny.
-
ZbeeGin
Najpierw po wymianie tranzystorów mocy należałoby wyregulować prąd spoczynkowy. Niestety bez schematu nie będzie wiadomo jaki należy ustawić.
Aby przetestować wzmacniacz w bezpiecznych warunkach należy w zasilaniu wzmacniacza tuż przed końcówką mocy - np. zamiast jej bezpieczników jeśli są - włączyć... żarówki. Teraz w zależności od tego jaką wartość ma zasilanie wzmaczniacza należy włączyć:
- do 35V - żarówka 12V/18W (Ja używam tych z kierunkowskazów)
- powyżej 35V - żarówka 24V/25W.
Jeśli wzmacniacz ma zasialnie symetryczne to na każdą linię należy włączyć żarówkę.
Czasami stosuję jeszcze inny zabieg. Zasilam wzmacniacz z osobnego zasilacza o zaniżonym napięciu zasilania do +/- 20V z ograniczeniem do 2A.
Aby przetestować wzmacniacz w bezpiecznych warunkach należy w zasilaniu wzmacniacza tuż przed końcówką mocy - np. zamiast jej bezpieczników jeśli są - włączyć... żarówki. Teraz w zależności od tego jaką wartość ma zasilanie wzmaczniacza należy włączyć:
- do 35V - żarówka 12V/18W (Ja używam tych z kierunkowskazów)
- powyżej 35V - żarówka 24V/25W.
Jeśli wzmacniacz ma zasialnie symetryczne to na każdą linię należy włączyć żarówkę.
Czasami stosuję jeszcze inny zabieg. Zasilam wzmacniacz z osobnego zasilacza o zaniżonym napięciu zasilania do +/- 20V z ograniczeniem do 2A.