drut oporowy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Andrew

drut oporowy

Post autor: Andrew » 07 maja 2003, 18:00

Ponieważ nie znam się wogóle na elektronice postanowiłem tutaj zadać swoje pytanie:
otóż chodzi mi o to jaki by mi był potrzebny drucik oporowy żeby zarzażył się (nie spalił) od bateryjki 4,5 V (tej duzej płaskiej), ewentualnie od innych silnych bateryjek ogólnie dostępnych w sprzedaży. Chciałbym też się dowiedzieć czy da się to jakoś obliczyć (tzn. to czy drucik bedzie mi sie żarzył)

Z góry dziękuję :?

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 13 maja 2003, 20:49

Wybacz Andrew ale ten temat pasuje bardziej do forum Elektronika - dyskusje ogólne i tam też go przeniosłem.

Pozdrawiam.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 13 maja 2003, 20:55

Co na tym druciku chcesz zrobić , wydaje mi się że jak zacznie się żarzyć to w powietrzu w końcu się spali.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2003, 6:01 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 19 maja 2003, 21:20

Jeżeli taki drucik będzie się żarzył na wolnym powietru to na pewno po czasie się spali. Do czegoś takiego potrzeba pewnej mocy i obawiam się, że taka bateria długo nie pociągnie. Napisz co to ma być.

Pozdrowionka :D :D

P.S. Co do obliczenia to możesz eksperymentalnie dobrać odpowiednią długość drutu oporowego np. ze starej spirali grzejnej. Do rozżarzenia takiego drucika przy napięciu 4,5 potrzeba dosyć dużego prądu czyli małej rezystancji drutu. Wynika z tego, że drucik nie będzie długi.

ODPOWIEDZ