mam nietypowy problem ze sterowaniem wyjsciami procka 2051. mam pcb AVT-2500, kwarc 12MHZ. dwa ledy spiete jeden przez 360 ohm do p3.0 drugi przez 560 ohm do p3.5.
I jakiego bym nie zapodal programu, nawet prostego typu wlacz czekaj sekunde i wylacz pin, to nie moge uzyskac na wyjsciu wiecej niz 1.8V na wyjsciu :-/.
Probowalem kilka procesorow i jest tak samo...
Co moze byc n ie tak?
C 33piko sciagajece kwarc napewno dobre...
O co tu biega?
Arko
Nietypowy problem z portami.
A jak są załączane - od "masy", czy od "plusa"?Arko pisze:dwa ledy spiete jeden przez 360 ohm do p3.0 drugi przez 560 ohm do p3.5.
Powinny być sterowane przez podawanie stanu niskiego na port, czyli podpięte do "+" zasilania...
Proszę przy okazji o rozpoczynanie zdań z dużych liter, dodanie "ogonków" oraz poprawienie kilku literówek...
Po co rezystory pull-up do sterowania diodami?kubak1987 pisze:a rezystory pull-up ?
Ok. Problem rozwiązany.
Ledy były sterowane plusem. Podciąganie wyjścia zwiększało jasność. Ale to nie jest rozwiązanie. W pdf 2051 pisze, że port p3 ma wewnętrznie zrobiony pull up, jeśli dobrze zrozumiałem...
Teraz steruje "minusem", czyli led podpięty do plusa anodą a katoda przez 360 Ohm do wejścia P3.0. I to rozwiązuje cały problem. Jasność jest dobra. Mój amperomierz pokazuje 10mA pobór prądu.
Dzięki za pomoc.
Ledy były sterowane plusem. Podciąganie wyjścia zwiększało jasność. Ale to nie jest rozwiązanie. W pdf 2051 pisze, że port p3 ma wewnętrznie zrobiony pull up, jeśli dobrze zrozumiałem...
Teraz steruje "minusem", czyli led podpięty do plusa anodą a katoda przez 360 Ohm do wejścia P3.0. I to rozwiązuje cały problem. Jasność jest dobra. Mój amperomierz pokazuje 10mA pobór prądu.
Dzięki za pomoc.
A jednocześnie po wystawieniu "zera" na porcie przez końcówkę płynął dość spory prąd.Arko pisze:Ledy były sterowane plusem. Podciąganie wyjścia zwiększało jasność.
'2051 ma małą wydajność wyjść w stanie wysokim - i dobrze to wyczytałeś.
Sporo większa (ok. 25mA) jest wydajnośc w stanie niskim.
Życzę więc dalszej owocnej pracy, z DS-em pod ręką
Temat zamykam.