Witam
Przeczytałem tutorial ze strony :http://www.patron.net.pl/artykuly/AVR_tutorial.htm i wykonanałem przykłady. Ten tutorial dotyczy programowania w języku C.
I mam pare pytań co do języków programowania, a mianowicie:
Czy każdy język stwarza te same możliwości programiście? Bo patrzyłem na przykłady z innych stron i tam tylko Bascom i assembler stwarza możliwości np. sterowania wyświetlaczem LCD. I czy programator mikrokontroler->LPT (bezpośrednie połączenie bez dodatkowych części) będzie użyteczny także dla kompilatorów języka Bascom? Czy też trzeba będzie zbudować nowy, specjalny dla tego języka? Jaki programator/kompilator języka Bascom ( w formie programu na komputer) będzie działał z tym programatorem ( dla przypomnienia: bezpośrednie połączenie uC->LPT )?
Czy instnieje taki sam tutorial dotyczący języka Bascom?
Który język jest bardziej intuicyjny ( przypomina tekst po angielsku)? Podobno bascom jest dobry dla poczatkujących.
Jaką książkę kupić by nauczyła na przykładach (tak jak powyższy tutorial) programowania w języku C lub Bascom?
A co się tyczy języka C:
Powiedzmy, że podłączam 2 silniczki do pinów mikrokontrolera (każdy z osobna) i chce to co podłączyłem włączyć [ ustawiam piny jako wyjścia i a potem ustawiam na stan wysoki (przepuszczam prąd)]. Później chciałbym by tylko 1 silniczek był włączony. Jak te instrukcje napisać w języku C (czy się da) by nie były wykonywane jednocześnie, a wykonywanie jednej by następowało po drugiej? jaka instrukcja (jeżeli taka istnieje w języku C) określa czas wykonywania instrukcji np. podaj prąd na lewy silniczek przez 4 sek?
Pozdrawiam
Początkujący po Tutorialu: Zestaw podstawowych pytań.
każdy język stwarza takie same możliwości. tylko od programisty zależy jak to wszystko wykorzysta. ogólnie rzecz biorąć, to assembler to najprostszy-najtrudniejszy język, ale daje takie same możliwości, co np. bascom, czy c. chodzi tylko o to, ze powiedzmy wykonanie jakiegoś polecenia w c będzie mialo formę "zrób coś();", a w assemblerze będzie to rozpisane na poszczególne komendy dla proca. ogólnie assembler daje większą kontrolę nad programem, ale trzeba więcej, dużo więcej pisać.czy każdy język stwarza te same możliwości programiście?
Osobiście preferuje C, bo to byl pierwszy język jakiego się nauczyłem, nie tylko na AVR, ale generalnie, szczególnie na PC. Dlatego jestem z nim najbardziej zaprzyjaźniony.
Każdy język stwarza możliwości sterowania wyświetlaczem i nie tylko tym urządzeniem. To, czy uda nam się to wykonać, zależy już tylko od wiedzy i w dużej mierze intuicji/sprytowi/inteligencji programisty. W niektórych językach niektóre funkcje są już standardowo zaimplementowane i tylko je "wywołujemy", a w assemblerze będziemy je musieli napisać od początku sami.Bo patrzyłem na przykłady z innych stron i tam tylko Bascom i assembler stwarza możliwości np. sterowania wyświetlaczem LCD
Programator nie ma nic, do kompilatora. Jest to urządzenie, dzięki któremu wgramy plik wynikowy do naszego mikrokontrolera. Zazwyczaj jest to plik *.hex.I czy programator mikrokontroler->LPT (bezpośrednie połączenie bez dodatkowych części) będzie użyteczny także dla kompilatorów języka Bascom?
Chciałbym powiedzieć po drodze, że kompilator każdego języka zamienia instrukcje na assemblera, czyli w końcu i tak w tym języku "programujemy procek". Dzięki temu, przy wykorzystaniu czystego języka assemblera programy stają się krótsze. Ale trudniejsze do napisania.
Tak jak wyżej. Programator nie ma nic do kompilatora, ani języka programowania. Programujemy kostkę plikiem *.hex, który zawiera hexowy zapis assemblera.Czy też trzeba będzie zbudować nowy, specjalny dla tego języka?
A to nie łąska poszukać? www.google.pl -> i jazda ;PCzy instnieje taki sam tutorial dotyczący języka Bascom?
Jak dla mnie, to najbardziej intuicyjny jest właśnie C. Osobiście nie lubię wogóle bascom'a, nic a nic, ale jest to tylko MOJA opinia. Tobie może się właśnie on spodobać, to zależy tylko od gustu.Który język jest bardziej intuicyjny ( przypomina tekst po angielsku)?
Powiem tak: nie da się napisać instrukcji, które wykonywały by się naraz. Każda instrukcja wykonuje się po poprzedniej. Co do oczekiwania 4s, nie ma czegoś takiego, jak instrukcja określająca czas wykonywania. Jeśli wpiszesz stan wysoki na jakiś port ukontrolera, to będzie on wysoki, dopóki nie zmienisz go na niski.Powiedzmy, że podłączam 2 silniczki do pinów mikrokontrolera (każdy z osobna) i chce to co podłączyłem włączyć [ ustawiam piny jako wyjścia i a potem ustawiam na stan wysoki (przepuszczam prąd)]. Później chciałbym by tylko 1 silniczek był włączony. Jak te instrukcje napisać w języku C (czy się da) by nie były wykonywane jednocześnie, a wykonywanie jednej by następowało po drugiej? jaka instrukcja (jeżeli taka istnieje w języku C) określa czas wykonywania instrukcji np. podaj prąd na lewy silniczek przez 4 sek?
Możesz np. zastosować pętlę for() dla powtarzania czego iles razy, albo funkcji opóźniających działanie procesora (tak jakby jego chwilowe zawieszenie) przez okreslony czas.