Pspice - schemat wzmacniacza 60W na 8 Ohmach - problem

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
laguna
-

Pspice - schemat wzmacniacza 60W na 8 Ohmach - problem

Post autor: laguna » 23 lis 2006, 11:33

Witam wszystkich

Bardzo potrzebuje schemat w Pspice wzmacniacza mocy 60 W na 8 Ohmah na tranzystorach HEXFET - oczywiscie zeby nie byl bardzo skomplikowany, gdyz bede musial przeprowadzic przy pomocy tego schematu analizy w programie Pspice

Z gory dziekuje za wszelka udzielona mi pomoc

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 23 lis 2006, 15:36

Jesteś tutaj osobą nową i miło nam, że zyskaliśmy nowego, zarejestrowanego użytkownika. Nie zwalnia Cię to jednak z przestrzegania naszego regulaminu i zwykłych zasad netykiety. Nie ma dla znaczenia jak ważna jest Twoja wiadomość i jak wiele wniesie do wiedzy nas wszystkich na portalu. Umieszczanie jej 2...4!!! razy nazywa się spamowaniem a tego tutaj nie lubimy i proszę tego nie powtarzać.
Nie pisałbym nawet o tym głośno, ale 4(!) umieszczone powtórzenia stanowczo zasługują na upomnienie napisane na forum.

W odpowiedzi na Twoje pytanie:
Dosłownie trzecia otwarta strona z google:
http://www.elektroda.net/audio/mosfet400w.html

Jest tam schemat w pdf'ie. Nie wygląda bardzo skomplikowanie. Tym bardziej, że do analizy możesz zostawić jedną parę tranzystorów wyjściowych.

Mam tylko wątpliwość odnośnie tych hexfet'ów - czy PSpice zawiera takie elementy?

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 23 lis 2006, 21:45

Koppel pisze:Mam tylko wątpliwość odnośnie tych hexfet'ów - czy PSpice zawiera takie elementy?
Co do studenckiej wersji, HEX-FET-ów nie ma (nie widziałem), ale to jest swego rodzaju MOS-FET więc można próbować w ten sposób.
A jeżeli chodzi o pełną wersję OrCAD-a to trzeba mieć konkretny typ tranzystora i poszukać go w bibliotece (lub jego odpowiednika) ewentualnie z netu zdzierżyć dodatkowe biblioteki.
Powodzenia.

laguna
-

Post autor: laguna » 12 gru 2006, 22:49

Tak wiem - wiem ale zakladalem te tematy kazdy w innym pasujacym dziale gdyz pomyslalem sobie, ze tym samym zwieksze prawdopodobienstwo tego, ze akurat osoba zainteresowana akurat jednym dzialem tego forum zobaczy moj temat i pomoze. Przeciez nie kazdy przeglada zawsze cale forum. Oczywiscie wiem ze sa zasady zasady i zasady bo inaczej zrobilby sie smietnik jakby kazdy tak samo robil jak ja :oops:

Jednak i tak jestem mile zaskoczony bo tylko na tym forum (a zakladalem ten temat i na innych forach) i tylko tu ktokolwiek staral mi sie pomoc.

@Koppel ten schemat co podales widzialem, przegladalem wczesniej mnostwo stron i szukalem po prostu czegos prostszego, niestety jest on stanowczo za trudny gdyz oprocz symulacji trzeba tez recznie wszystko samodzielnie poobliczac. Poza tym mnie ta tematyka prawie wcale nie interesuje. Moze dla Was to jest proste ale nie dla mnie
(Chociaz wiem z autopsji ze dajac na forach ogloszenie o zrobieniu takiego "prostego" projektu z takiego "prostego schematu" za w miare dobra oferowana kase z koniecznymi wymaganiami - i tak nikt sie nie zglosi... ale mniejsza z tym)

Znalazlem prostszy uklad wzm. mocy na 60 W tylko ze na 4 Ohmach
ObrazekObrazek

Ale kolega ktory zna sie na tym juz mi go przerobil na odpowiedni 60W / 8 Ohm

I bede sie meczyl dalej z tym :razz:

ODPOWIEDZ