Mikrofon bezprzewodowy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
koscianiak
-

Mikrofon bezprzewodowy

Post autor: koscianiak » 21 lis 2006, 14:28

Witam kolegów i koleżanki elektroników. Mam następujący problem: otóż na zaliczenie z przedmiotu "Układy elektroniczne" przypadła mi dowolna samodzielnie zaprojektowana aplikacja z układem TDA 7000. Pomyślałem, że ciekawym rozwiązaniem byłoby zaprojektowanie układu składającego sie z dwóch części: nadajnika, czyli w/w mikrofonu bezprzewodowego i odbiornika(dowolnego odbiornika na pasmo 88-108MHz). O ile z odbiornikiem nie maiłbym większych problemów, bo zastosowania kostki TDA 7000 są chociażby w datasheecie, czy choćby układ AVT-495. Moim najwiekszym problemem jest teraz ten mikrofon. Zatem moje pytanie do bardziej doświadczonych elektroników brzmi: Czy mikrofon taki można zrealizować z wykorzystaniem układu TDA 7000? Jeśli tak to proszę o jakieś blizsze szczegóły, bo od jakiegoś czasu analizuje strukturę wewnętrzną tej kostki i jakos nic nie moge wymyślić.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 21 lis 2006, 16:53

Jak na moj gust nie da rady, bo TDA7000 jest odbiornikiem radiowym, a nie nadajnikiem. Oznacza to (mowiac prostszymie slowy), ze mozesz na nim zbudowac kieszonkowe radio i sluchac w autobusie :wink:

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 21 lis 2006, 17:27

Nie wystarczy na TDA7000 zrobic tylko odbiornik? A prościutki nadajnik FM na tranzystorze?
To jest jego schemat. Mam taki, ale stabilnośc częstotliwości nie jest fascynująca. Da się to jakoś przerobic? Może dac kwarc, albo stabilizator napięcia?
Załączniki
Schemat.jpg
Schemat.jpg (18.5 KiB) Przejrzano 3343 razy
elementy.jpg
elementy.jpg (24.1 KiB) Przejrzano 3343 razy

ODPOWIEDZ