Płytka testowa kursu BSCOM-AVR

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
pawel.l89
-
Posty: 19
Rejestracja: 18 gru 2006, 20:19

Post autor: pawel.l89 » 18 gru 2006, 22:39

sprawdziłem i wydaje mi sie ze chodzi prawidłowo bo ma rezystancje od ok 10 omów do ok 0.9 k oma ale teraz napiece jest w zakresie 3.5 do 4.1 V, po tym jak wymieniłem opornik ktory wydawał mi sie podejrzany na nowy o tej samej wartosci 10k omow, a wogole to po wlutowaniu ten opornik wykazuje zupełnie inna rezystancje nawet przy wyułaczonym zasilaczu, wiecie o co chodzi??POMOCY!!!

[ Dodano: 2006-12-26, 00:49 ]
Juz wszytsko działa!!:) wylutowałem U3 i wlutowałem spowrotem i zadziałało...ale neistety mam inny problem tym razem z wyswietlaczem LCD, otóż gdy probuje wyswietlić nieparzystą liczbę znaków to wyświetlacz pokazuje mi jakieś śmieci i tak dziewnie miga, ale gdy chce wyświetlic parzystą liczbę znaków to wszystko jest ok:/

igi79
-
Posty: 4
Rejestracja: 20 gru 2006, 19:38
Lokalizacja: jasło
Kontakt:

Post autor: igi79 » 20 mar 2007, 18:23

Witam
Mam takie pytanie do której nóżki na wtyczce db25m podłączyć przewód GND który ma wychodzić z płytki bo z rysunku wynikałoby że do nóżek od 18 do 25

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 20 mar 2007, 18:30

Wypadałoby do wyszstkich z tego zakresu. Ale możesz do dowolnej z tego zakresu.

igi79
-
Posty: 4
Rejestracja: 20 gru 2006, 19:38
Lokalizacja: jasło
Kontakt:

Post autor: igi79 » 20 mar 2007, 18:42

ZbeeGin pisze:Wypadałoby do wyszstkich z tego zakresu. Ale możesz do dowolnej z tego zakresu.
to znaczy co to za różnica,czy do wszystkich czy do jednej

Michał17
Użytkownik
Posty: 329
Rejestracja: 07 sty 2006, 14:25
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Michał17 » 21 mar 2007, 11:09

Wszystkie są podłączone do GND w kompie, ale może się zdżyć że w kompie konkretna jest uszkodzona.

igi79
-
Posty: 4
Rejestracja: 20 gru 2006, 19:38
Lokalizacja: jasło
Kontakt:

Post autor: igi79 » 22 mar 2007, 17:54

Witam
Może ktoś mi powiedzieć czemu bascom wywala mi komunikat "there is no default printer currently selected",z góry serdeczne dzięki.

Michał17
Użytkownik
Posty: 329
Rejestracja: 07 sty 2006, 14:25
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Michał17 » 22 mar 2007, 17:57

A możesz opisać dokładniej kiedy pojawia się ten komunikat :?:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 22 mar 2007, 17:59

Niestety, BASCOM używa pewnego komponentu, który wymaga aby w systemie istniała jakakolwiek drukarka. Najlepiej zainstalować dowolną drukarkę lokalną, np. HP LaserJet...
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.

Michał17
Użytkownik
Posty: 329
Rejestracja: 07 sty 2006, 14:25
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Michał17 » 22 mar 2007, 18:00

A ta drukarka to może być do PDF-ów :?:

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 22 mar 2007, 18:01

igi79 pisze:Może ktoś mi powiedzieć czemu bascom wywala mi komunikat "there is no default printer currently selected",z góry serdeczne dzięki.
Because there is no default printer currently selected.
You have to install any printer, even if there is no physical one.

No ja wiem, że to trochę złośliwe... ale: uczcie się języka... przynajmniej tak koślawie jak wyżej :P

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 22 mar 2007, 18:02

Niestety nie wiem jak zachowa się BASCOM gdy zainstalujesz wirtualną drukarkę... Warto wypróbować.

igi79
-
Posty: 4
Rejestracja: 20 gru 2006, 19:38
Lokalizacja: jasło
Kontakt:

Post autor: igi79 » 22 mar 2007, 18:07

Koppel pisze:
igi79 pisze:Może ktoś mi powiedzieć czemu bascom wywala mi komunikat "there is no default printer currently selected",z góry serdeczne dzięki.
Because there is no default printer currently selected.
You have to install any printer, even if there is no physical one.

No ja wiem, że to trochę złośliwe... ale: uczcie się języka... przynajmniej tak koślawie jak wyżej :P
Dzięki za rade zaraz spróbuje.

[ Dodano: 2007-03-22, 18:45 ]
Niestety nadal to samo,tzn. np.przy próbie zmiany chipa w opcjach wyskakuje ten komunikat.

Npn
-
Posty: 35
Rejestracja: 19 maja 2007, 3:09
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Npn » 09 cze 2007, 4:46

Uważam, że warto olać gotowe rozwiązania, a płytkę testową zaprojektować samemu. Szczególnie, że wiele ciekawych LCD-ków można kupić na Allegro, a one nie zawsze,
a nawet często, nie są zgodne z prezentowanymi rozwiązanami. Czasem warto spędzić
kilka chwil nad kartą katalogową, aby dostać to, co się chce.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 28 lip 2007, 12:58

UWAGA BŁĄD!
Jeśli chcecie podłączyć coś do goldpinu obsługującego PORTD to należy uważać, gdyż opis zawiera błąd. Linie tam są ODWRÓCONE, zatem "D6" to w rzeczywistości D2, "D5" to D3, "D3" to D5... Jedynie linia D4 jest prawidłowo.
Dziś się o tym z przykrością przekonałem uruchamiając swoją nową bibliotekę do BASCOM-a AVR.

Być może w nowych płytach opis został już popawiony.

ziajek
-
Posty: 2
Rejestracja: 28 paź 2007, 11:08
Lokalizacja: Zamość
Kontakt:

Post autor: ziajek » 28 paź 2007, 12:37

Witam!

zamierzam zacząć naukę programowania mikroprocesorów najprawdopodobniej od kursu "Mikrokontrolery dla początkujących". Czy jest do to dobra pozycja na początek czy możecie polecić coś innego?

jako układ testowy lepiej zakupić AVT3500 czy ZL11AVR (i np zmienić układ na AT90Sx). moglibyście opisać wady i zalety korzystania z tych dwóch urządzeń?

z góry dzięki za odpowiedź

ODPOWIEDZ