Zasilanie HIN232CP

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jejek
-
Kontakt:

Zasilanie HIN232CP

Post autor: jejek » 09 paź 2006, 10:41

Witam wszystkich.

Podpiąłem sobie do mikrokontrolera (ATMega8) kostkę dostosowującą napięcia do standardu RS-232. Kostka to klon MAX232 a nazywa się HIN232CP . Podłączyłem wszystko jak w nocie katalogowej (5 kondensatorów po 1 uF) i starszliwie sieje błędami. Jak zasilanie tej kostki poprowadzę przez dwie diody to działa dobrze :razz: . Napięcia zasilania przez stabilizator daje 5V, wyjścia z HIN232 +/- 9,8 V (bez różnicy jak zasilam) na mierniku w stałym stanie (oscyloskopu nie mam). Napięcie zasilania kostki przez diody 3,5 V.

Dlaczego tak się dzieje? Mógłbym długo tego szukać gdybym akurat przypadkiem nie miał podłączonego kondensatora zasilającego i nie zauważył że transmisja mi się poprawia po odłączeniu zasilania i pracy na tym kondensatorze.

To nie jest żaden ważny projekt, zabawy tylko. Ale jakby ktos znał rozwiązanie problemu a raczej jego wyjaśnienie to bardzo proszę.

Najlepszego, Jejek.

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 10 paź 2006, 9:58

Bez oscyloskopu to można się jedynie domyślać. Wszystko wskazuje na to, ze zasilanie masz "zaszumione". Sprobuj wstawic blisko ukladu kondensatorek ceramiczny 100nF. Jeśli to nie pomoże, wstaw szeregowo z zasilaniem dlawik ok 200-300uH, lub w ostatecznosci rezystor ok 330R (za nim oczywiscie kondesator filtrujacy - kilanascie uF oraz jeden 100nF).
pozdrawiam.

ODPOWIEDZ