Uniwersalny układ sprawnego resetu

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Uniwersalny układ sprawnego resetu

Post autor: mariusz_edw » 17 wrz 2006, 14:39

Witam!

Myślę, że każdy z nas spotkał się chyba z potrzebą wygenerowania sygnału resetu dla zastosowanych w budowanym przez nas układzie, scalaków. Wszyscy pewnie znamy pewnego niepozornego monopolistę DS1813 :).

Niestety, raz potrzebny jest impuls o wysokim poziomie logicznym, kiedy indziej potrzeba nam poziomu niskiego, czsem nawet potrzebne są oba. W dodatku generacja resetu po włączeniu zasilania to jedno. Zazwyczaj pomocne jest jednak, by reset generowany był również wtedy, gdy napięcie spadnie poniżej dopuszczalnego poziomu minimalnego napięcia zasilającego. Ba... Cała zabawa wcale nie musi ograniczać się do jednego standardu TTL, czy CMOS.

Moją uwagę zwróciła seria układów TL77XX. Niestety nie wiem jak wygląda sytuacja z ceną i dostępnością tych kostek na polskim rynku.

Zastanawiam się czy może w najbliższym czasie nie opracować takiego uniwersalnego układu na bazie tanich i łatwo dostępnych elementów dyskretnych R, C?

A może znacie jakieś gotowce tego rodzaju?

Porządane cechy układu:

1. Prawidłowy reset układu przy każdym starcie układu (ostrożnie z "resetami" na kondensatorach - przy krótkiej przerwie zasilania, kiedy kondensator może nie zdążyć się rozładować, a to spowoduje, że sygnał reset nie zostanie wygenerowany).

2. Kontrola napięcia - generacja stałego resetu w przedziale napięcia zabronionego.

To chyba dwie podstawowe funkcje.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 17 wrz 2006, 15:02

Witam!

Jest taka ciekawa nota aplikacyjna Atmel'a:
AVR180: External Brown-Out Protection

Zajrzyj - warto. Są zawarte w niej dwa rozwiązania oparte o garstkę podstawowych elementów.

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2006, 18:21 przez marcing, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 17 wrz 2006, 16:47

Z gotowych bardziej rozbudowanych układów to moze firmy Maxim zobacz na
MAX630x
MAX825
oba powyższe układy stosujemy z powodzeniem w dosyć zaawansowanych układach.

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 17 wrz 2006, 21:24

Wojtek pisze:Z gotowych bardziej rozbudowanych układów to moze firmy Maxim zobacz na
MAX630x
MAX825
oba powyższe układy stosujemy z powodzeniem w dosyć zaawansowanych układach.
Aktualnie potrzebowałbym czegoś, nawet prostszego, wystarczy by spełniał dwa warunki o których wspomniano w pierwszym poście, tyle, że na ciut wyższe napięcia, przynajmniej 12V dla CMOSów.

Do dwóch pierwszych warunków dodam dwa kolejne-użytkowe:

3. By był oszczędny energetycznie.
4. By był tani.

Szukałem już wcześniej w zasobach Maxima, ale na nic ciekawego nie natrafiłem.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 17 wrz 2006, 21:46

Powyższe warunki spełnia właśnie przykład z noty Atmel'a:
1. Pozwala prawidłowo wykonać reset układu (bo niekoniecznie musi być używany z uP)
2. Można dostosować do (prawie) dowolnego napięcia zasilania
3. Pierwsze z rozwiązań (w nocie AVR180) ma niski pobór prądu (jak pisze w nocie: "Very Low-power Consumption, (Typ 0.5μA@3V, 1μA@5V)")
4. Jest tani - bo ile mogą kosztować dwa tranzystory BC548 i jeden BC558 z garstką rezystorów i trzema kondensatorami? Drugie rozwiązanie z w/w noty jest jeszcze prostsze, ale i mniej energooszczędne.

Wypróbowane są te rozwiązania w praktyce - spisują się nieźle...

EDIT:
Poprawiono literówki ;)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2006, 10:11 przez marcing, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 17 wrz 2006, 22:01

marcing pisze:Powyższe warunki spełnia właśnie przykłąd z noty Atmel'a:
1. Pozwala prawidłowo wykonać reset układu (bo niekoniecznie musi być używany z uP)
2. Można dostosować do (prawie) dowolnego napięcia zasilania
3. Pierwsze z rozwiązań (w nocie AVR180) ma niski pobór prądu (jak pisze w nocie: "Very Low-power Consumption, (Typ 0.5μA@3V, 1μA@5V)")
4. Jest tani - bo ile mogą kosztować dwa tranzystory BC548 i jeden BC558 z garstką rezystorów i trzema kondensatorami? Drugie rozwiązanie z w/w noty jest jeszcze prostsze, ale i mniej energooszczędne.

Wypróbowane są te rozwiązania w praktyce - spisują się nieźle...
No, ja rzuciłem okiem na tę notę, ale jeszcze się nie wgryzałem. Z pewnością będzie to zajmująca lektura na najbliższy czas. Fajnie słyszeć, że są to układy sprawdzone przez użytkowników forum :)

ODPOWIEDZ