Witam. W związku z przypływem wolnego czasu zaczynam próbę programowania, dalszej nauki. Mam parę pytanek odnośnie samego programowania jak i mikrokontrolerów.Po kolei...
1. czy ktoś z szanownych użytkowników ma kontakt z książką pt. "Zrozumieć małe mikrokontrolery" ? Jeżeli tak to proszę o kontakt gdyż mam jedno pytanie odnośnie przedstawionego tam programu na stronie 106, rys 31 (dlaczego na samym początku programu, 3 linijki, opis mnemoniczny jest taki a nie inny, nie rozumiem tego).
2. Jeżeli np. chcę podłączyć czujnik temperatury na wejście, to podłączam jakiś kupny gotowy czy np. używam diody czy też termistora jako czujnik, odpowiednio dalej wszystko projektując, wzmacniając sygnał i podłączam to na wejście uC (są nawet kity)? Chcę się uczyć pisania programów (coś znacznie więcej niż tylko zapalenie/zgaszenie diody) i nigdize nie mogę znaleść przykładowego programu np. do takiego czujnika temperatury. Nie to, że chciałbym wszystko odrazu mieć na gotowe tylko naprawdę programowanie to jeszcze moja bolączka...Może ktoś poratować?
Jeszcze jedno. Uczyć się na AVR czy może Motorolka ? Przeglądałęm Bascom-Basic dla AVR, całkiem mnie to podchodzi, ale Assmebler wogóle, jakoś czegoś tam jest dlamnie za dużo a co ciekawe np. dla 8051 skapowałem wiele rzeczy.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Mikroprocesorki czas zacząć...help needed.
Ksiazki nie mam, o pomiarze temperatury moge Ci powiedizec slow kilka. Masz generalnie dwie możliwości.
1) Termistor w szereg ze zwyklym rezystorem, potem jeden koniec do +5V drugi do masy. Pod wplywem temperatury nastepuje zmiana rezystancji termistora i w efekcie zmienia sie napiecie na polaczeniu termistora z rezystorem. Nastepny etap do przetwornik analogowo-cyfrowy (np. wbudowany w uK) i zamiana napięcia na postać cyfrowa. Przeliczenia takiego pomiaru to juz jest problem. Masz dwie drogi: budujesz tablica, gdzie kazdej wartosci temperatury przyporzadkowujesz wartosc z ADC albo ukladasz funkcje do przeliczania pomiaru na temperature
2) Scalone czujniki temperatury, np DS18B20. Za pomoca magistrali 1-wire komunikujesz sie z czujnikiem, nakazujesz mu wykonanie pomiaru i go odczytujesz w przetworzonej, cyfrowej postaci.
Na poczatek tyle
1) Termistor w szereg ze zwyklym rezystorem, potem jeden koniec do +5V drugi do masy. Pod wplywem temperatury nastepuje zmiana rezystancji termistora i w efekcie zmienia sie napiecie na polaczeniu termistora z rezystorem. Nastepny etap do przetwornik analogowo-cyfrowy (np. wbudowany w uK) i zamiana napięcia na postać cyfrowa. Przeliczenia takiego pomiaru to juz jest problem. Masz dwie drogi: budujesz tablica, gdzie kazdej wartosci temperatury przyporzadkowujesz wartosc z ADC albo ukladasz funkcje do przeliczania pomiaru na temperature
2) Scalone czujniki temperatury, np DS18B20. Za pomoca magistrali 1-wire komunikujesz sie z czujnikiem, nakazujesz mu wykonanie pomiaru i go odczytujesz w przetworzonej, cyfrowej postaci.
Na poczatek tyle
-
superjerry
- -
Re: Mikroprocesorki czas zacząć...help needed.
A nie mógłbyś po prostu wpisać tych 3-ech linijek?cristof_w pisze:czy ktoś z szanownych użytkowników ma kontakt z książką pt. "Zrozumieć małe mikrokontrolery"? ... 3 linijki, opis mnemoniczny jest taki a nie inny, nie rozumiem tego...
Ja rozumiem i Assembler i C++, więc może mógłbym pomóc.
Jak chcesz zrozumieć Assembler to zacznij od książki:cristof_w pisze: 2. ... Przeglądałęm Bascom-Basic dla AVR, całkiem mnie to podchodzi, ale Assmebler wogóle, jakoś czegoś tam jest dlamnie za dużo a co ciekawe np. dla 8051 skapowałem wiele rzeczy.
"Zrozumieć Assembler" a. Jeff Duntemann - żeby zrozumieć ogólnie składnię, bo to czy będziesz korzystał kodując w Assemblerze z takiej (np. Intel) czy innej (np. AT&T) składni to już jest dalsza nauka (z dokumentacji kompilatora).
Pozdrawiam! Jarek
Dzięki za odpowiedzi.
Po pierwsze...co to jest ta wartość z ADC?
Co do tych trzech linijek to...
INIT LDA #$80
STA PORTA
STA DDRA
Nie mogę zrozumieć co to jest to DDRA, dalej...tak poprostu można napisać PORTA? no i wogóle jak to się ma do ustalonych warunkOw początkowych, że: bit 7 portu A=1 (LED nie świeci) ustawienie 7 linii PORT A jako wyjścia
Jeszcze takie pytanko. Myślę, żeby zacząc działać na AVR? Dobry wybór? Przejrzałem wstępnie BASCOM-BASIC i ...jakoś rozumiem nawet, bo dział BASCOM dla AVR jest jakoś dlaa mnie jeszcze niezrozumiały. Pozdrawiam.
Po pierwsze...co to jest ta wartość z ADC?
Co do tych trzech linijek to...
INIT LDA #$80
STA PORTA
STA DDRA
Nie mogę zrozumieć co to jest to DDRA, dalej...tak poprostu można napisać PORTA? no i wogóle jak to się ma do ustalonych warunkOw początkowych, że: bit 7 portu A=1 (LED nie świeci) ustawienie 7 linii PORT A jako wyjścia
Jeszcze takie pytanko. Myślę, żeby zacząc działać na AVR? Dobry wybór? Przejrzałem wstępnie BASCOM-BASIC i ...jakoś rozumiem nawet, bo dział BASCOM dla AVR jest jakoś dlaa mnie jeszcze niezrozumiały. Pozdrawiam.
@Wojtek:
Jeśli łaska, proszę scalić ten temat z https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=4025 .
Jeśli łaska, proszę scalić ten temat z https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=4025 .
Zanim przystąpisz do pisania jakiegokolwiek programu na jakikolwiek procek MUSISZ zapoznać się z architekturą procka, jego środowiskiem, zasobami itp. Nie da się pisać programu w jakimkolwiek języka (nawet w bascom) nie mając elementarnej wiedzy na temat pracy portów i ich konfiguracji do wymaganej pracy. Przeczytaj jakąkolwiek książkę opisującą sam mikrokontroler AVR (w BTC wydanych jest kilka) lub zaposnaj się z dokumentacją ze stron atmela.cristof_w pisze:(...)Nie mogę zrozumieć co to jest to DDRA, dalej...tak poprostu można napisać PORTA? no i wogóle jak to się ma do ustalonych warunkOw początkowych (...)