Problem z ATTiny2313

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Zablokowany
Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Problem z ATTiny2313

Post autor: robson » 23 sie 2006, 9:00

Mam problem i proszę o pomoc :neutral:
w skrócie sprawa wygląda następujaco: wykonałem model światła do roweru na diodach led którymi steruje ATTiny2313 poprzez bufory na tranzystorach. Program jest napisany poprawnie gdyż działa na płytce ewaluacyjnej. Problem zaczyna się gdy włożę kostkę do podstawki w moim modelu. Mianowicie mikrokontroler po włączeniu zasilania przyjmie jakieś losowe stany portów i nie działa trwając w tym stanie zupełnie jak niezaprogramowany(sprawdzałem) Model zasilany jest napieciem 5V płytka jest poprawnie wykonana gdyż już sprawdzałem kilkakrtonie. Czy może to być wina rezonatora kwarcowego? Może jest uszkodzony? A może niepotrzebnie pocynowałem ścieżki na płytce? Prosząc o pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam :mrgreen:

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 23 sie 2006, 10:44

Cynowanie sciezek nie ma znaczenia, chyba, za masz gdzies zwarcie... Zacznij od sprawdzenia multimetrem, czy na pewno do mikrokontrolera dochodzi napiecie (w odpowiednich mijscach podstawki, chyba 10=GND, 20=Vcc). Skontroluj tez dokladnie kwarc - czy nie masz tam zimnych lutow? Moze warto przylutowac kondensator do wyprowadzen 10 i 20 (zasilanie) ? Bedzie on tlumil ewentalne zaklocenia. I sprawdz, czy sciezki nie maja mikropekniec niewidocznych golym okiem (taaa, omomierz i do roboty).
A i jeszcze jedno: co z resetem? Najlepiej byloby podpiac go do plusa zasilania poprzez rezystor 1k.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 23 sie 2006, 10:54

ha, też pomyślałam o resecie, tyle że tiny2313 ma już wewnętrzny rezystor podciągający...
no ale zawsze sprawdzić można... fuse-bit RSTDSBL jest domyślnie niezaprogramowany,
więc końcówka /RESET jest aktywna....

tasza

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 28 paź 2006, 20:02

Acha mikrokontr. byl uszkodzony... nie ma siły. Kupiłem nowy wszystko OK. prawdopodobnie ktoś "dłubał w płytce", podczas gdy leżała na biurku ach te siostry... :grin:
To tak żeby zamknąć ten temat:)

Zablokowany