Regulcja fazowa oświetlenia na AVR-ku... jak tego dokonać?
Regulcja fazowa oświetlenia na AVR-ku... jak tego dokonać?
Ma ktoś może kawalek programu w Bascomie który będzie sterował mi żarówką? Chodzi mi o sterowanie fazowe za pośrednictwem triaka... Sam kiedyś próbowałem takie coś napisać ale żarówka mrugała nieregularnie...potem zaprzestałem prób z braku czasu a teraz potrzebuje pilnie regulator fazowy na AVR-ku. Prosze o program...pliss...
-
ZbeeGin
Takowy program w ASM jest w książce "Mikrokontrolery AVR Tiny w praktyce". Możesz go zdobyć ze strony wydawnictwa. Myślę, że dałoby się go przerobić na wersję w Bascomi-e...
Z tym, że układ wykorzystuje optotriak do sterowania triaka oraz podwójny transoptor do wyznaczania momentu przejścia przez zero napięcia przemiennego.
Z tym, że układ wykorzystuje optotriak do sterowania triaka oraz podwójny transoptor do wyznaczania momentu przejścia przez zero napięcia przemiennego.
No to ja też mam transoptor i optotriak...płytka robiona wg. ostsatniego projektu Ś. P. Zbigniewa Rabbe- Mikroprocesorowy regulator mocy....z Edw nr 6/2002 tylko że na AtMega8. Napewno wiele ludzi robilo różne regulatory a ja potrzebuje tylko kawałek odpowiedzialny za opóźnienie włonczenia traiaka i obsługe przerwania z sieci (przejście napiecia przez zero) więc prosiłbym żeby ktoś skopiował ten kawałek do postu...tylko prosze-jeśli jest taka mozliwość to w Bascomie...bo tyko na Bascomie sie znam