Sterowanie mikrokrokowe....na czym to dokładnie polega?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Daymian
-
Kontakt:

Sterowanie mikrokrokowe....na czym to dokładnie polega?

Post autor: Daymian » 04 sie 2006, 18:09

Do sterowania silników krokowych wykorzystuje sie sterowanie mikrokrokowe...ale na czym to dokładnie polega? Wiem że jest to ustaienie w jakiejś pozycji pomiędzy oszczegulnymi krokami...ale jak tego dokonać? Nie chodzi mi o nzawy jakichś scalonych sterowników ale na jakiej zasadzie mógłbym zrobić taki sterownik na zwykłych tranzystorach? Chodzi mi głównie o zrozumienie zasady. Czy ustawienie w danej pozycji odbywa sie przez podanie jakchś napięć na cewki silnika, czy jest to sterowanie na zasadzie PWM?

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 04 sie 2006, 18:22

Daymian
-
Kontakt:

Post autor: Daymian » 04 sie 2006, 18:30

Wiesz...zanim napisałem ten post to troche szukałem... i to co dałaś w linku to akurat był jeden z najmniej wyczerpujących artykułów :lol: Ja chciabym coś dokładnego, czyli jakiś głębszy opis, schemat. Konkretnie to jak zrealizować to sterowanie (PWM? Napięciowe?), o jaki kąt muszą być przesunięte fazy w uzwojeniach, itp.

[ Dodano: 2006-08-05, 11:46 ]
No co? Nikt nic nie wie?? :cry: Tasza? Moze Ty coś mi polecisz???

ODPOWIEDZ