przedłużacz do pilota ired

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
karol 111
-

przedłużacz do pilota ired

Post autor: karol 111 » 12 lip 2006, 21:23

Jak w temacie szukam prostego schematu urządzenia do przedłużenia sygnału pilota od zestawu audio , czegoś w rodzaju przedłużacza oczywiście przewodowego.
Pamiętam że kiedyś w Praktycznym Elektroniku był taki schemat ale niestety nie mam już tych numerów.

mcoola
-
Kontakt:

Post autor: mcoola » 13 lip 2006, 21:35

Ja kiedyś takie coś zrobiłem ale tylko teorytycznie bo niemiałem części. Niedługo podeśle Ci schemacik. PzDr!

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 13 lip 2006, 23:58

pilot na kabel?? to się chyba mija z celem...

hehe może jakiś konwerter... np pilot nadaje do tego urządzonka [tyle że inny adres niż do użądzenia docelowego (RC5)] konwertuje adres do użądzenia docelowego i nadaje jakimiś mocnymi diodami [kilkoma żeby mocny sygnał był nawet kierunkowy jakoś skupiony w kierunku odbiornika] no to takie użądzenie ok. albo nawet pilot wtedy radiowy do konwertera na ired to się sporo zwiększy zasięg... pytanie tylko po co? organizujesz zawody w oglądaniu telewizji na odległość czy może masz taki mocny sprzęt audio że trzeba słuchać na kilometr żeby nie ogłuchnąć...

w takim urządzeniu/systemie przydałaby się komunikacja obustronna [odbiornik<->pilot] żeby być na bierząco ze stanem urządzenia sterowanego

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 14 lip 2006, 12:02

icky pisze:w takim urządzeniu/systemie przydałaby się komunikacja obustronna [odbiornik<->pilot] żeby być na bierząco ze stanem urządzenia sterowanego
icky a po co komunikacja dwustronna? Przecież niewiele pilotów obsługuje taką komunikację...

A przedłużanie sygnału z pilotów się przydaje - np. tuner satelitarny w sąsiednim pokoju, a ja oglądam u siebie (bo akurat drugi pokój zajęty... to tylko przykład).

Na Elportalu znajdują się projekty:
Przedłużacz sygnału pilota(plik .pdf 609KB) - proste rozwiązanie przewodowe
Radiowy przedłużacz pilotów (plik .pdf 249KB) oraz rysunki płytek - troszkę bardziej skomplikowane rozwiązanie, ale nie wymagające przeciągania "drucików"

Pozdrawiam!

Marcin

ODPOWIEDZ