Witam!
Poszukuje schematu lub ukladu ktorym moglbym mierzyc napiecie podawane przez plywaki samochodowe (ciezarowki) umieszczone w zbiornikach paliwa.
Dokladnie ma to byc pomiar ilosci paliwa w zbiorniku.
Mam caly projekt jednak mikrokontroler mierzy mi tylko 3.3V max. Natomiast w tych autach uklady podaja max od 12 - 24V.
Bede wdzieczny za jakas informacje.
Pozdrawiam
Pomiar napiecia 0V - 24V
Dzieki za odpowiedz.
No wlasnie myslalem nad dzielnikiem tylko czy taki pomiar bedzie miarodajny - tzn czy nie bedzie duzych przeklaman. Czy ten rezystor na ktorym A/C bedzie realizowal pomiar powinien byc duzy czy maly aby nie bylo zmiany wynikow pomiarow podczas roznic temperatury.
Ponadto mam problem z dokladnoscia pomiaru poniewaz spadki napiec o 1V przy 12-24V daje ulamkowe wartosci na takim dzielniku przy napieciu max do 3V.
Co do ukladu jakby byl tani do wykonania tez by ewentualnie mogl byc. Tylko jaki to moglby byc ukladzik.
Nie wiem czy jest cos w stylu przetwornika na 24V.
Pozdrawiam
No wlasnie myslalem nad dzielnikiem tylko czy taki pomiar bedzie miarodajny - tzn czy nie bedzie duzych przeklaman. Czy ten rezystor na ktorym A/C bedzie realizowal pomiar powinien byc duzy czy maly aby nie bylo zmiany wynikow pomiarow podczas roznic temperatury.
Ponadto mam problem z dokladnoscia pomiaru poniewaz spadki napiec o 1V przy 12-24V daje ulamkowe wartosci na takim dzielniku przy napieciu max do 3V.
Co do ukladu jakby byl tani do wykonania tez by ewentualnie mogl byc. Tylko jaki to moglby byc ukladzik.
Nie wiem czy jest cos w stylu przetwornika na 24V.
Pozdrawiam
jeszcze inny dziwny sposób - zrobić generator vco na 24V i mierzyć częstotliwość [okres, długość impulsu] tyle że w to wchodzi stabilność kondensatora[kondensatorów] i innych...
dzielnik napięcia jest najprostszy i chyba najlepszy [raczej dużych zmian w funkcji temperatury niema, niewiem jak to jest z rezystorami ale skoro się je pomija w RC...]
co do przetwornika są przecież na 5V na I²C
dzielnik napięcia jest najprostszy i chyba najlepszy [raczej dużych zmian w funkcji temperatury niema, niewiem jak to jest z rezystorami ale skoro się je pomija w RC...]
co do przetwornika są przecież na 5V na I²C
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Tranzystor - jak juz wczesniej pisalem to ja uzywam MSP430F449 i nie oplaca mi sie przechodzic na inny mikrokontroler jak ten co posiadam spelnia swoje wymagania (poza A/C) no i mam juz prawie caly projekt - razem z kodem oprogramowania.
Interesuje mnie poprostu w jaki sposob pomierzyc te napiecia z przedzialu 0V-24V i wyniki przekazac do MSP430 lub obnizyc poziomy napiec tak zeby MSP430 mi sie nie zjaral.
Widze ze jednak pierwsza mysl byla najlepsza i chyba zrobie to na dzielniku.
Najwyzej wykonam kilkanascie testow jak to reaguje na temperature i bede mogl niwelowac te roznice za pomoca pomiaru temp. przez wbudowany w mikrokontroler czujnik temperatury (termometr).
Jeszcze raz dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Interesuje mnie poprostu w jaki sposob pomierzyc te napiecia z przedzialu 0V-24V i wyniki przekazac do MSP430 lub obnizyc poziomy napiec tak zeby MSP430 mi sie nie zjaral.
Widze ze jednak pierwsza mysl byla najlepsza i chyba zrobie to na dzielniku.
Najwyzej wykonam kilkanascie testow jak to reaguje na temperature i bede mogl niwelowac te roznice za pomoca pomiaru temp. przez wbudowany w mikrokontroler czujnik temperatury (termometr).
Jeszcze raz dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam