Stroboskop na halogenie i 555? Co z tym triakiem?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
GVolt
Użytkownik

Stroboskop na halogenie i 555? Co z tym triakiem?

Post autor: GVolt » 27 cze 2006, 13:51

Jak w temacie, chcę zrobić stroboskop na 555 i halogenie. Nie wiem czy dobre napięcie daje na bramke, daje z 555 na bramke przez rezystor, napięcie dochodzi nawet do 14V, anody wpinam w obwód halogena(z lampki na biurko), halogen jest podpięty do firmowego transformatora, tego z tej lampki, triak pełni tylko rolę włącznika. Halogen nawet nie myśli żeby sie przynajmniej zażarzyć :evil: , halogen jest dobry, nie spalony. Napisałem ten temat bo już mam dość nieudanych prób. Bardzo prosze o pomoc. Aha, ile by wytrzymał halogen podczas takiego mrygania? Nie spalił by sie za szybko? Na diodach stroba już robiłem, to tego nawet strobem nazwać nie można, raczej zabawką(za mała moc), ale na impre sie przydał bo fajnie wyglądał :PP

Szukałem w necie info na temat triaków, ale dalej nie wiem czemu to nei działa :/ Podpinałem triaka BTA06 dokumentacja :arrow: http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/S ... s/2936.pdf W necie wszędzie jest takie hasło: "napięcie przełączania regulowane jest prądem bramki", taa wypas a dokładniej można? Wiem że chodzi o to że zależy jaki prąd będzie płynął do bramki to jakieś napięcie przełączy triak, no ale włąśnie jakie przy jakim prądzie? Czemu mój układzik działać nie chce?
Ostatnio zmieniony 27 cze 2006, 13:58 przez GVolt, łącznie zmieniany 1 raz.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 27 cze 2006, 13:58

zapal sobie na chwilę lampkę, niech poświeci i wyłącz - widzisz jak powoli gaśnie (1..2 sek.)?
bezwładność cieplna żarnika jest bardzo duża....
on nie zgaśnie natychmiast, nie zrobi tego również zwykła żarówka...

do budowy stroboskopu (czy inaczej: generowania silnych, krótkich impulsów światła)
nie da się użyć żarówki halogenowej. po prostu nie i już.

to musi być lampa wyładowcza lub przy maleńkich mocach silne LED-y.

jej...skąd takie pomysły....przecież wystarczy chwilę się zastanowić...
:???:

tasza

GVolt
Użytkownik

Post autor: GVolt » 27 cze 2006, 14:01

ehh.. ok dzięki, będe musiał zrobić tak jak mówisz, na jakiejś lampie wyładowczej, tylko wtedy już będzie trudniej bo trza kV i drożej. A może ktoś powiedzieć jak z tym triakiem? przy jakim prądzie jakie napięcie?

ODPOWIEDZ