Przetwornik ADC i dzielnik napięcia

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
yakuza
-
Kontakt:

Przetwornik ADC i dzielnik napięcia

Post autor: yakuza » 04 cze 2006, 15:05

Więc zrobiłem sobie dzielnik napięcia tak jak na schemacie poniżej, przyłączyłem do przetwornika ADC w atmedze 16, i wtedy zaczął podawać wyniki nie takie jak trzeba. Gdy sprawdziłem woltomierzem dzielnik działa dobrze, a ADC mierzy poprawnie napięcia(oczywiście bez dzielnika). Dlaczego to nie chce mierzyć poprawnie?

Pozdrawiam Yakuza
Załączniki
schemat.gif
(1.73 KiB) Pobrany 5145 razy

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 cze 2006, 16:45

Sprawdzenie dzielnika zrobiłeś z odłaczonym wejściem ADC?
Nie znam parametrów wejscia ADC w ATMEGA16 ale problem moze jest z impedancją wejściową, powinieneś mieć jak najmniejszą impedancję twojego źródła sygnału, może podawaj wyjście dzielnika przez wtórnik napięciowy?

[ Dodano: 2006-06-04, 17:57 ]
Zerknąłem w kartę katalogową ATmega16 i wynika z tego że jeśli uzyjesz źródła o impedancji wyjściowej 10kΩ i mniej to powinno być jednak ok. je jednak zwykle w takich przypadkach oddzielam źródło od przetwornika wtórnikiem, ot takie przyzwyczajenie :)

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Re: Przetwornik ADC i dzielnik napięcia

Post autor: radzio » 04 cze 2006, 17:46

yakuza pisze:Więc zrobiłem sobie dzielnik napięcia tak jak na schemacie poniżej, przyłączyłem do przetwornika ADC w atmedze 16, i wtedy zaczął podawać wyniki nie takie jak trzeba. Gdy sprawdziłem woltomierzem dzielnik działa dobrze, a ADC mierzy poprawnie napięcia(oczywiście bez dzielnika). Dlaczego to nie chce mierzyć poprawnie?

Pozdrawiam Yakuza
Co to znaczy "nie takie jak trzeba"? Zamiast rosnąć maleje? Czy niestabilne w momencie kręcenia gałką? Jeśli dotykasz bezpośrednio ośki potencjometru bez żadnej izolacji (gałka) to ADC może głupieć (antena).

yakuza
-
Kontakt:

Post autor: yakuza » 05 cze 2006, 19:54

radzio pisze: Co to znaczy "nie takie jak trzeba"?
Funkcja getAdc(0) zawsze daje wartość 1
Jeszcze nie miałem czasu sprawdzić czy zadziała z wtórnikiem ale postaram się to zrobić jak najszybciej.

Dziękuję I Pozdrawiam Yakuza

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 05 cze 2006, 20:20

yakuza pisze:Jeszcze nie miałem czasu sprawdzić czy zadziała z wtórnikiem ale postaram się to zrobić jak najszybciej.

Dziękuję I Pozdrawiam Yakuza
... powinno działać jednak również bez wtórnika.

ODPOWIEDZ