Witam
Potrzebuję schemat urządzenia wykonanego na układach NE 555 (na 2-ch powinno wystarczyć), urządzenie to będzie sterować (przez tranzystor) przekaźnikiem włączającym sygnalizator akustyczny w przedstawiony poniżej sposób:
--- włączony;
___ wyłączony.
Dobrze by było, jeśli czasy te można by było regulować +/- kilka sekund.
Przebieg nie musi być idealny, wystarczy aby załączał przekaźnik w określony sposób.
3s---5s--3s---5s--3s----------------20s-------------3s--5s---3s--5s---3s----------20s
---_____---_____---_____________________---_____---_____---______________
Będę wdzięczny za pomoc.
Generator przebiegu prostokątnego na NE 555
-
RobertTural
- -
Czy wystarczy ci plik pdf opisujący układ NE555 i jego aplikacje? Jeśli tak to ściągnij go z http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl
-
RobertTural
- -
Witam i dziękuję za zainteresowanie.
Wiem jak rozwiązać ten problem od strony teoretycznej. Jeden układ ma generować impulsy długie, natomiast drugi będzie działał po załączeniu pierwszego. Teoretycznie to banał, ale jak dobrać elementy i jak to regulować. Mam kilka aplikacji układu (łącznie z aplikacją producenta) ale na każdym jest inne rozmieszczenie i nigdzie nie ma regulacji. Widziałem w katalogu firmy ELFA www.elfa.se podobne urządzenia regulowane tylko gdzie znaleźć tego schemat
Próbowałem programem CircuitMaker ale na wyjściu pokazywał mi takie herezje, że dałem sobie spokój. Program "555 Designer" też nie ma regulacji
Do też już dawno straciłem cierpliwość płytki uniwersalnej
Czy ktoś może mi ulżyć w cierpieniach
POMOCY
Wiem jak rozwiązać ten problem od strony teoretycznej. Jeden układ ma generować impulsy długie, natomiast drugi będzie działał po załączeniu pierwszego. Teoretycznie to banał, ale jak dobrać elementy i jak to regulować. Mam kilka aplikacji układu (łącznie z aplikacją producenta) ale na każdym jest inne rozmieszczenie i nigdzie nie ma regulacji. Widziałem w katalogu firmy ELFA www.elfa.se podobne urządzenia regulowane tylko gdzie znaleźć tego schemat
Do też już dawno straciłem cierpliwość płytki uniwersalnej
Czy ktoś może mi ulżyć w cierpieniach
POMOCY
W karcie katalogowej NE555 są wzory z których można wyliczyć zarówno częstotliwość jak i wypełnienie sygnałów wyjściowych - korzystałeś z tego?
Ostatnio zmieniony 09 cze 2005, 5:54 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gość
miernik pojemno
Wojtek pisze:Czy wystarczy ci plik pdf opisujący układ NE555 i jego aplikacje? Jeśli tak to ściągnij go z http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl
-
tomczydło