oznaczenia diod

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
przeyom

oznaczenia diod

Post autor: przeyom » 04 maja 2006, 17:39

Mam pytanko zapewne banalne ale dla mnie nie do przeskoczenia...:/ dotarlem do tego forum wiec mam nadzieje ze ktos mi pomoze... :D

Dostalem schemat :D ktory ma za zadanie zalaczyc kierunki w autku podczas zamkniecia i otwarcia centralnego zamka...wszystko oki tylko nie wiem jak jest z oznaczeniami diod....dioda ma po jednej stronie pasek i teraz jak go wlutowac wedle tego schematu...po ktorej stronie ma byc pasek??
Moje drugie pytanie dotyczy umiejscowienia bezpiecznika nr 2...miedzy czym mam go umiescic?? pierwszy 6A jest na zasilaniu 12v przekaznika a drugi ten 10A ??
Prosze o odp i z gory dziekuje

LINK DO SCHEMATU:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ddp ... slexu.html

Arnold_S.

?

Post autor: Arnold_S. » 04 maja 2006, 18:10

Zobacz obrazek w załączniku(on wyjaśnia WSZYSTKO: kreska w symbolu diody = pasek).

Schemat tego układu z przekaźnikiem też jest jasny, prosty i jednoznaczny.
Tylko Ty w ogóle nie wiesz co robi przekaźnik... :(

Bezpiecznik 6A(strasznie duża wartość!) jest w obwodzie zasilania cewki przekaźnika(zasila elektromagnes wewnątrz przekaźnika).
Bezpiecznik 10A jest w obwodzie wykonawczym przekaźnika(styki przyciągane/załączane przez elektromagnes).

No i CO tu jest niejasne? :roll:
Załączniki
20050708233812.gif
Diody LED i prostownicze.
Symbole i wygląd elementów w praktyce.
(84.87 KiB) Pobrany 1305 razy

przeyom
-

Post autor: przeyom » 04 maja 2006, 18:27

hmm...niejasne tylko dlatego ze nie mam zielonego pojecia odnosnie schematow.... :mrgreen: ....
dobra diody wlutowalem :D

dodam jeszcze rys.przekaznika moze tak bedzie dla mnie latwiej....
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/qoy ... n19h6.html

Tak to narazie podlaczylem:
1-zasilanie +12v i na nim bezpiecznik 6A
2-sygnał z centralki
3-
4-kabel na diode 1 a nastepnie na kiewunkowskaz 1
5-kabel na diode 2 a nastepnie na kierunkowskaz 2

tylko zostal mi ten bezpiecznik 10A....czyli mam go wlutowac miedzy 4,5 gdzie sa styki przylaczania i odlaczania a diody?

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 04 maja 2006, 19:35

Źle. :wink:
Końcówka nazwana przez Ciebie "2", to wyłącznik - styki 4 i 5 również.
Czyli jak zasilisz cewkę, to prąd podany na 2, jest przełączany przykładowo z 4 na 5.

Końcówki 1 i 3, to zasilanie elektromagnesu. Zasilanie prądem stałym(gdzie plus, a gdzie minus - obojętne).
Załączniki
TypowyPrzekaznik.jpg
Typowy przekaźnik. Opis wyprowadzeń.
TypowyPrzekaznik.jpg (8.71 KiB) Przejrzano 14589 razy
Ostatnio zmieniony 04 maja 2006, 19:43 przez Arnold_S., łącznie zmieniany 1 raz.

przeyom
-

Post autor: przeyom » 04 maja 2006, 19:40

:( kurde a podali mi w sklepie elektr. ze inaczej....wrrr!

Wiec moze inaczej...czy mozesz na podst tego co napisalem odpowiedziec jak to podlaczyc.... "łopatologicznie dla myślących inaczej" :D

czyli jakie kabelki do jakich pinow przekaznika??

Arnold_S.

;-)

Post autor: Arnold_S. » 04 maja 2006, 19:50

A łopatologicznie, to możesz przecież samodzielnie sprawdzać takie bzdety, zamiast pytać na forum.
:wink:
Weź np. bateryjkę 9V i spróbuj...przykładaj ją na chwilę do różnych nożek, a w pewnym momencie(jak dobrze trafisz) usłyszysz "kliknięcie"(czyli elektromagnesik przełączy styki).
:)
W ten sposób osobiście się przekonasz, które nóżki służą do zasilania, a które nie...

Przekaźnik to prymitywny element - więc na pewno można go "rozpracować" w kilka sekund(nawet jeśli okaże się, że jest to jakieś nietypowe wykonanie, np. w kwestii wyprowadzeń).

przeyom
-

Post autor: przeyom » 04 maja 2006, 19:56

no dobra ale chcialem zasiegnac Twojej rady bo nastraszyli mnie ze jak podepne to zle to spale wyjscie na centralce zamka i dupa ze wszystkiego bedzie....ale oki sprobuje sam....dzieki za odp i pozdro

[ Dodano: 04-05-2006, 22:54 ]
napisze tylko na koniec ze zrobilem wkoncu tak jak mi rozpisales
wszystko hula :mrgreen:
dzieki!!

ODPOWIEDZ