Witam.
Mam następujący problem:
Laptop Twinhead P79TE (inna nazwa to chyba Slimnote 9TE), bios AMI Mobile BIOS z roku 98.
Coś mnie poskusiło żeby zrobić update biosu w tym laptopie no i padł podczas wgrywania Sad
Program flashujacy wszystko wykrył, rozpoczęło sie wgrywanie i po jakims czasie na ekranie pojawiły się "krzaczki".
Oczywiscie po takim zabiegu na ekranie ciemność, ale chyba flasher nie ruszył bootblocka ponieważ kontrolki się palą i laptop startuje i próbuje czytać ze stacji dysków. Próbowałem dwóch możliwości reanimacji: dyskietka startowa z automatycznym updatem (flasher w autoexecu) oraz dyskietka z plikiem amiboot.rom ale nic nie pomogło. Wygląda na to ze flopka wisi w martwej pętli.
Jest jeszcze jakaś możliwość reanimacji "programowej" czy czeka mnie wycieczka do serwisu (gdzie lepiej - elektoniczny czy komputerowy?) i programowanie kostki na zewnętrznym programatorze?
Za pomoc z góry dziękuję.
Reanimacja laptopa po błednym update BIOS
siema kolego
pytanie:czy kosc z BIOS'u zamontowana jest w podstawce ,a nie przylutowana bezposrednio na płycie głównej?
Jesli jest w podstawce to jest szansa uniknięcia kontaktu z serwisem komputerowym.Jesli nie to niestety będziesz musiał zanieść do serwisu.
Mozna spróbować reanimować BIOS na "podmianke" do tego celu bedziesz potrzebował drugiej identycznej płyty głównej. Wygląda to następująco:
Uruchamia sie drugą płytę główną z dyskietki startowej, na której jest program do aktualizacji BIOSU i plik binarny z firmwarem.
Uruchom flasher, rozpocznij procedurę wgrywania nowego biosu i gdy flasher poprosi o potwierdzenie chęci zapisu- wyciągnij kostke z biosem (komputer jest włączony cały czas)i w jej miejsce włóż kosc z uszkodzonym biosem. Po zaprogramowaniu wyłącz kompa i włóż z powrotem kosc biosu do twojej płyty. Ta operacja nie dotyczy płyt z wlutowanymi bezposrednio koscmi biosu (bez posrednictwa podstawek).Opis operacji zaczerpnąłem z CHIP'A .Powinno zadziałać. Próbuj.
Owego czau tez zastanawiałem się nad aktualizacją biosu mojego kompa.
pytanie:czy kosc z BIOS'u zamontowana jest w podstawce ,a nie przylutowana bezposrednio na płycie głównej?
Jesli jest w podstawce to jest szansa uniknięcia kontaktu z serwisem komputerowym.Jesli nie to niestety będziesz musiał zanieść do serwisu.
Mozna spróbować reanimować BIOS na "podmianke" do tego celu bedziesz potrzebował drugiej identycznej płyty głównej. Wygląda to następująco:
Uruchamia sie drugą płytę główną z dyskietki startowej, na której jest program do aktualizacji BIOSU i plik binarny z firmwarem.
Uruchom flasher, rozpocznij procedurę wgrywania nowego biosu i gdy flasher poprosi o potwierdzenie chęci zapisu- wyciągnij kostke z biosem (komputer jest włączony cały czas)i w jej miejsce włóż kosc z uszkodzonym biosem. Po zaprogramowaniu wyłącz kompa i włóż z powrotem kosc biosu do twojej płyty. Ta operacja nie dotyczy płyt z wlutowanymi bezposrednio koscmi biosu (bez posrednictwa podstawek).Opis operacji zaczerpnąłem z CHIP'A .Powinno zadziałać. Próbuj.
Owego czau tez zastanawiałem się nad aktualizacją biosu mojego kompa.