Podczas uruchamiania komputera F1

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
b0ss
-

Podczas uruchamiania komputera F1

Post autor: b0ss » 09 kwie 2006, 16:49

Mam mały problem z komputerem, jak sie uruchamia musze naciskać F1 zeby poszło dalej i wyświetla mi jakiś błąd: "Hardware Monitor found an error. Enter Power setup menu for details." Da się to jakoś zrobić zebym nie musiał nic wciskać podczas uruchamiania :?:

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 09 kwie 2006, 17:34

Hardware Monitor found an error.
Monitor sprzętu (monitor sprzętowy?) wykrył błąd.
Enter Power setup menu for details
Wejdź w opcje zasilania w celu poznania szczegółów

Proponuję wykonać zalecane przez komputer działanie. Całkiem możliwe, że chodzi o bateryjkę pamięci konfiguracji która już ledwo dycha... ale może to być też coś poważniejszego.

b0ss
-

Post autor: b0ss » 11 kwie 2006, 17:25

zmieniłem baterię i nic :cry: a jezeli coś poważniejszego to co to moze być ??

Awatar użytkownika
pim
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pim » 11 kwie 2006, 19:54

Masz stary monitor a nowy komputer ja spotkałem się kiedyś z czymś takim i wystarczy włączyć opcje ON HALT ERROR tzn. żeby komputer nie zatrzymywał się przy znalezieniu jakiegokolwiek błędu (może tez ustawić żeby "zatrzymywał się" komp jak nie znajdzie myszy albo klawiatury)

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 29 kwie 2006, 20:21

b0ss pisze:zmieniłem baterię i nic a jezeli coś poważniejszego to co to moze być ??
Napięcia nieprawidłowe (VCore, +5V, +3,3V, +12V), za niskie obroty wentylatora (poniżej 1200 obrotów), za nisko ustawione ostrzeżenie o temperaurze procesora - lub złe mocowanie radiatora.

W zasadzie BIOS na tej stronie powinien cię poinformować co mu przeszkadza. Czy ta płyta to jakaś MSI z CoreCell?

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 28 wrz 2007, 8:52

Ja muszę naciskać F1 gdy do kieszeni włożę wymienny twardy dysk- z tym, że jest to juz baaardzo leciwy dystk...
Gdzie włącza się tą funkcje o której powyżej wspomniał pim?

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 28 wrz 2007, 11:22

gwozdex pisze:Ja muszę naciskać F1 gdy do kieszeni włożę wymienny twardy dysk- z tym, że jest to juz baaardzo leciwy dystk...
Gdzie włącza się tą funkcje o której powyżej wspomniał pim?
Poszukaj w BIOS'ie "Standard CMOS features -> Halt On" lub coś w tym rodzaju. Tam dopiero wybierasz odpowiadającą Ci opcję.

ODPOWIEDZ