Sterownik do silnikow krokowych.....
Sterownik do silnikow krokowych.....
Poszukuje sterownika do silnikow krokowych schemat i programi do niego najlepiej jak bylo by to caly modul np.. poprzez potensjometr moge sobie kierowac nim tym silniczkiem do przodu i do tylu abym nie musial podlaczac do komputera tego calego modulu da sie cos takiego zrobic ...
z pewnością da się...
gdyby silnik nie musiał pracować w obie strony (obroty tylko w jedną stronę) to dałoby się to zrobić na jednym scalaku CMOS 4047
szczególy jak będziesz zainteresowany 
jeżeli ma pracować w obie strony to należy to zrobić na mikrokontrolerze lub układzie programowalnym - kilka takich projektów było w EdW, mniej lub bardziej zaawansowanych.
nie wiem jednak czy na µK sterować będziesz mógł za pomocą potencjometru (za pomocą przycisków raczej) ale to drobiazg... za pomocą 4047 potencjometrem jaknajbardziej.
gdyby silnik nie musiał pracować w obie strony (obroty tylko w jedną stronę) to dałoby się to zrobić na jednym scalaku CMOS 4047
jeżeli ma pracować w obie strony to należy to zrobić na mikrokontrolerze lub układzie programowalnym - kilka takich projektów było w EdW, mniej lub bardziej zaawansowanych.
nie wiem jednak czy na µK sterować będziesz mógł za pomocą potencjometru (za pomocą przycisków raczej) ale to drobiazg... za pomocą 4047 potencjometrem jaknajbardziej.
-
K_o_n_r_a_d
- Użytkownik
Bez problemu można to zrobić.icky pisze:nie wiem jednak czy na µK sterować będziesz mógł za pomocą potencjometru (za pomocą przycisków raczej) ale to drobiazg...
Chociażby tak: podłączamy potencjometr pomiędzy 0 i +5V i mierzymy napięcie na potencjometrze. Jako punkt zero przyjmujemy napięcie równe +2,5V i teraz jako pozycję +1 przyjmujemy +5V a jako pozycję -1 przyjmujemy 0V.
Pozdrawiam, Konrad.
Witam,
Jeśli znajdą się chęci i cierpliwość to polecam przeczytać:
Silniki krokowe od podstaw cz.1-6
Coś tam znajdziesz dla siebie...
Pozdrawiam
Jeśli znajdą się chęci i cierpliwość to polecam przeczytać:
Coś tam znajdziesz dla siebie...
Pozdrawiam
ale nie będzie można sterować płynnie... a 2,5V to stan nieokreślony wręcz nawet wzbroniony... jak chciałbyś takie coś podpiąć do µK? chyba że przez komparatorK_o_n_r_a_d pisze:
Chociażby tak: podłączamy potencjometr pomiędzy 0 i +5V i mierzymy napięcie na potencjometrze. Jako punkt zero przyjmujemy napięcie równe +2,5V i teraz jako pozycję +1 przyjmujemy +5V a jako pozycję -1 przyjmujemy 0V.
dla płynnego:
trzebaby było porównywać napięcie na potencjometrze z napięciem na PWM wbudowanym komparatorem (mówie w tym momencie o '2313
kiedyś chyba czytałem o silnikach krokowych ale sterować nimi się nauczyłem sam bez żadnej wiedzy metodą prób i błędów
- Załączniki
-
- sterownik.gif
- układ nie był testowany
4047 pracuje jako generator i jego wyjścia razem z diodami i dzielnikami tworzą licznik 1 z n. Ważne aby R1 R2 R3 i R4 były "mniejsze" od R7...R10 ale nie za "małe". Dlatego dobrze zastosować tranzystory o dużym wzmocnieniu a jesz - (12.72 KiB) Pobrany 346 razy
między tranzystorami są kropki - to są kolejne 4 wyjścia... pamiętaj aby rezystory były spore i nie sugeruj się tranzystorami... daj jakieś nowe o dużym wzmocnieniu (z grupy B lub C) albo darlingtony ale będą miały większy spadek napięcia i trzebabędzie zasilać z wyższego napięcia...
jeszcze raz mówię - układ nie testowany, powinien działać ale nie jestem pewien... lepiej byłoby gdyby zamiast diud i dzielników były bramki np AND, wtedy układ musi działać
jeszcze raz mówię - układ nie testowany, powinien działać ale nie jestem pewien... lepiej byłoby gdyby zamiast diud i dzielników były bramki np AND, wtedy układ musi działać
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2006, 20:46 przez icky, łącznie zmieniany 1 raz.
-
K_o_n_r_a_d
- Użytkownik
Nie napisałem tego, ale to wynika z mojej odpowiedzi:icky pisze: ale nie będzie można sterować płynnie... a 2,5V to stan nieokreślony wręcz nawet wzbroniony... jak chciałbyś takie coś podpiąć do µK? chyba że przez komparator
dla płynnego:
trzebaby było porównywać napięcie na potencjometrze z napięciem na PWM wbudowanym komparatorem (mówie w tym momencie o '2313dopiero się uczę, właśnie niedawno o tym wyczytałem
) zwracam chonor - jednak się da...
ale moim zdaniem więcej wysiłku to wymaga
czyli podłączam potencjometr pod przetwornik analogowo-cyfrowy. 90S2313 nie ma przetwornika wbudowanego a zabawa z PWM to troche za dużo pamieci by zabrała, więc w uK bez przetwornika to raczej ten pomysł odpada.K_o_n_r_a_d pisze:mierzymy napięcie na potencjometrze
może nie z racji zajmowania pamięci ale wolnego odświeżania - pomiar troche trwa - dla 5V aż 2 sekundy... może jakby się pobawić to by coś z tego wyszło... przecież nie musi to być chirurgiczna precyzja... uuu taki sterownik z silnikiem krokowym świetnie nadawałby się do zdalnie sterowanego modelu samochodu naprzykładowo
ale na takie żeczy chyba za stary jestem... 
co do pamięci... no napewno sporo zajmuje ale gdyby µK miał pełnić funkcję tylko sterownika to chyba nie byłoby problemu z pamięcią... przetwornik owszem zgadzam się, to dobry pomysł
co do pamięci... no napewno sporo zajmuje ale gdyby µK miał pełnić funkcję tylko sterownika to chyba nie byłoby problemu z pamięcią... przetwornik owszem zgadzam się, to dobry pomysł