regulator obrotow silniczka 6V
-
batut
regulator obrotow silniczka 6V
Jako kompletnie zielona osoba jesli chodzi o elektronike mam prosbe do uzytkownikow forum:
czy ktos moglby mi w sposob lopatologiczny przedstawic w jaki sposob zrobic plynna regolacje obrotow do silniczka 6V.
Gdzies przeczytalem ze potrzebny jest potencjometr i tranzystor, ale nie wiem w jaki sposob i w jakiej kolejnosci mam to polaczyc?
Jesli ktos moglby mi pomoc to bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam.
czy ktos moglby mi w sposob lopatologiczny przedstawic w jaki sposob zrobic plynna regolacje obrotow do silniczka 6V.
Gdzies przeczytalem ze potrzebny jest potencjometr i tranzystor, ale nie wiem w jaki sposob i w jakiej kolejnosci mam to polaczyc?
Jesli ktos moglby mi pomoc to bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam.
najlepiej użyc sterowania pwm
zajrzyj na http://www.elb.vectranet.pl/~krzysztofg ... m_506k.htm
i pobierz arykuł
zajrzyj na http://www.elb.vectranet.pl/~krzysztofg ... m_506k.htm
i pobierz arykuł
Dzieki Wesker, ale czy to juz jest ten najlatwiejszy sposob czy tez moze da sie jakos prosciej, a moze jest mozliwosc kupienia gdzies takiego gotowego ukladu do regulacji obrotow silniczka 6V, a moze ktos wie czy w jakims urzadzeniu (ktore jest dostepne) jest zastosowany taki uklad.
Jeszcze raz dzieki za chec pomocy.
Jeszcze raz dzieki za chec pomocy.
-
Kapitan_Rzbik
- -
naprawde prosto
do schematu w załączniku dobierz elementy
R1= 2kΩ
RV1= 1kΩ
R2= 5Ω / 0,5W
Q1 =BD135
jest to układzik źródła prądowego, tranzystor darlingtona stara sie wymusic prąd zależny od napięcia na bazie
I=(UB-1,2V)/R2
natomiast UB regulujeszw zakresie 0 do 2V
więc prad mozna regulować od 0 do 160mA
ale nie sprawdziłem tego w praktyce
do schematu w załączniku dobierz elementy
R1= 2kΩ
RV1= 1kΩ
R2= 5Ω / 0,5W
Q1 =BD135
jest to układzik źródła prądowego, tranzystor darlingtona stara sie wymusic prąd zależny od napięcia na bazie
I=(UB-1,2V)/R2
natomiast UB regulujeszw zakresie 0 do 2V
więc prad mozna regulować od 0 do 160mA
ale nie sprawdziłem tego w praktyce
- Załączniki
-
- 1.GIF
- (2.19 KiB) Pobrany 3637 razy
-
Kapitan_Rzbik
- -
Ten układ nie jest źródłem prądowym ponieważ nie posiada żadnego elementu stabilizującego prąd bazy (jego stabilnosc zalezy on od napiecia zasilania oraz prądu kolektora).Wesker pisze: jest to układzik źródła prądowego (...)
Poza tym do regulacji obrotów silnika komutatorowego DC nie stosuje sie źródła prądowego tylko źródło napięciowe.
Poniewaz przy wzroscie obciazenia silnik pobiera wiecej pradu zeby utrzymac te same obroty zastosowanie źródła prądowego pogorszyloby dynamike silnika.
Witam
Wiec pozostaje sposób z LM317.
Na www.elenota.pl znajdziesz note katalogową tego układu, a w niej prosty schemat: potencjometr i rezystor.
Sprawdź tylko jaki prad bedzie potrzebny, bo LM317 wyciąga 1.5A.
Możesz tez powalczyć z LM350.
Pozdrawiam
Wiec pozostaje sposób z LM317.
Na www.elenota.pl znajdziesz note katalogową tego układu, a w niej prosty schemat: potencjometr i rezystor.
Sprawdź tylko jaki prad bedzie potrzebny, bo LM317 wyciąga 1.5A.
Możesz tez powalczyć z LM350.
Pozdrawiam