Witam wszystkich!
Mam następujący problem - posiadam czujnik ruchu, który chcę użyć w robocie, jednak jedyne wyjście jakie posiada to buzer - zamiast buzera można podłączyć diode, ale nic pozatym. Jedną z opcji czujnika jest wygenerowanie dwóch sygnałów po wykryciu ruchu. Z tej opcji chcę wlasnie skorzystać jednak napięcie pojawiające się na wyjściu buzera jest bardzo małe i wystarczajace jedynie do zapalenia diody.
W jaki sposów sterować urządzeniem tak, aby np. silnik uruchamial sie rónocześnie z zapalającą diodą. Próbowałem z optotriakiem ale zatyka się i po jednym włączeniu silnik nie chce się już wyłączyć...może jakiś mosfet ? zależy mi na jak najprostszym sterowaniu - odbiornikiem ma byc silniczek na 5V....z góry dzieki za pomoc
Jak przerobić wyjście czujnika ?
Tak właśnie działa optotriak. Jego wyłączenie jest możliwe dopiero po spadnięciu płynącego przez niego prądu do zera (no - prawie zera... ale to w tej chwili nie ma znaczenia). Z tego powodu też triaki (oraz diaki) stosowane są w układach prądu przemiennego (ew. zmiennego).Gość pisze:Próbowałem z optotriakiem ale zatyka się i po jednym włączeniu silnik nie chce się już wyłączyć...
Może spróbujesz zamiast tego transoptora? To połączenie diody świecącej z optotranzystorem. Po prostu tam gdzie w optotriaku jest triak, tam w transoptorze jest tranzystor.
-
Kapitan_Rzbik
- -
Po co w ogole stosowac opto-przekaźniki? Jesli czujnik ruchu lub twoj uklad bylby zasilany bezposrednio z sieci to rozumiem... ale jesli napiecia wynosza po kilka woltow to nie ma potrzeby stosowania transoptorow.
Wywal ten buzer, zbadaj ktora koncowka jest podlaczona do masy albo plusa i podlacz do tej drugiej wejscie swojego ukladu. Moze trzeba bedzie jeszcze wstawic rezystor (10k) w miejsce buzera - jesli jest on zasilany z kolektora lub emitera tranzystora - po to zeby wejscie nastepnego ukladu nie "wisialo w powietrzu".
Wywal ten buzer, zbadaj ktora koncowka jest podlaczona do masy albo plusa i podlacz do tej drugiej wejscie swojego ukladu. Moze trzeba bedzie jeszcze wstawic rezystor (10k) w miejsce buzera - jesli jest on zasilany z kolektora lub emitera tranzystora - po to zeby wejscie nastepnego ukladu nie "wisialo w powietrzu".