[Naprawa telewizora] Kabel wysokiego napięcia się przepalił

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Bonus
-
Kontakt:

[Naprawa telewizora] Kabel wysokiego napięcia się przepalił

Post autor: Bonus » 02 mar 2006, 18:17

Telewizor Elemis 5550T
Telewizor był użytkowany u dziadków, w bardzo ciężkich warunkach - wilgoć (stał w pomieszczeniu w którym przygotowuje się posiłki) razem z kurzem to mieszanka wysoce niekorzystna. Po wielu latach takiej katorgi, telewizor się zepsuł (zniknął obraz), serwisant wykrył usterkę - przepalił się kabel wysokiego napięcia przy mocowaniu do górnej części kineskopu (w środku takiej niby przyssawki). Usterkę naprawiono, jednak telewizor syczał jak się go oglądało. W końcu po trzech dniach znowu się zepsuł. Zawieziono go do innego serwisu (usterka była ta sama) - została usunięta telewizor nadal syczał. Telewizor znów się zepsuł, już go nie naprawiano, kupiono nowego 21 calowego Philipsa (ciekawe jak szybko się zepsuje, aż mi go szkoda, nowy zachodniej produkcji telewizor kupiony w Makro za 800 zł miał wadę fabryczną (źle skalibrowany obraz - rozciągnięty, obrócony, oraz przy okazji miał niesymetrycznie wmontowany kineskop :-D niestety z powodu pośpiechu mój brejdak nie zareklamował żadnej z wad.
Dziadek powiedział żeby wyrzucić Elemisa, ale ja mam zamiar go naprawić sam. Usterka jest chyba ta sam - zwęglona część wtyczki (u góry kineskopu) w miejscu gdzie kabel wysokiego napięcia wchodzi we wtyczkę (grzało się aż wtyczka spuchła a obudowa zewnętrzna od temperatury zniekształciła się) cztery styki wysokiego napięcia stykające się z kineskopem są zardzewiałe zapewne od iskrzeń. Pęknięta jest też obudowa prawdopodobnie jakiejś cewki (wychodzi z niej w/w czerwony kabel WN oraz dwa inne kable czerwony i czarny które są przyłączone gdzieś przy dziale elektronowym) w miejscu gdzie znajdują się dwa potencjometry podpisane FOCUS i SCREEN (nie wiem czy uszkodzenie powstało na skutek wady materiału czy miało związek z przepaleniem w/w kabla WN.
Moje pytania brzmią tak:
Czy przy kablach WN mogę używać zwyczajnej cyny czy może jakiejś trudno rozpuszczalnej aby pod wpływem temperatury ewentualnego wyładowania 10kV nie stała się zbyt płynna?
Musze przykleić tą niby przyssawkę do kineskopu oraz ją uszczelnić, jakiego kleju (koniecznie niepalnego, nierozpuszczalnego temperaturowo) użyć?
Czy mogę pokryć styki cyna aby nie korodowały?

Doktor
-

Post autor: Doktor » 03 mar 2006, 23:59

Zacznę od rzeczy najmniej Twoim zdaniem istotnej - ta pęknięta niby cewka nazywa się trafopowielacz i jeśli jest pęknięta należy ją wymienić, jest zaś głównym elementem układu wysokiego napięcia! Kable wysokiego napięcia są tak skonstruowane, że nie istnieje możliwość ich naprawy, są zresztą częścią wyżej wspomnianego trafo i stanowią komplet wymieniany razem. Po wymianie proszę nie próbować przyklejać (niczym!) kapturka kabla WN, tam zresztą jest trochę więcej KV niż 10. Przy tego rzędu napięciach odrobina rdzy nie ma znaczenia. Reasumując - wymieniamy kompletny rtafopowielacz, odkurzamy TV i działa OK.

Bonus
-
Kontakt:

Post autor: Bonus » 04 mar 2006, 12:26

Dziękuje za odpowiedz
Właściwie to dałem sobie spokój z naprawą, bo zauwarzyłem że kineskop (przy zardzewiałym gnieździe WN) jest jakiś przebarwiony. I nie jestem pewien czy po wmątowoniu nowego trafo (ok 50zł) (do którego wmontowania nie mam sprzętu - odsysacza do cyny (10zł), telewizor bedzie działał.
Choć lepiej by było wydać 60zł i zrobic samemu niż 130zł w serwisie.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ