Wyświetlacz VFD-pytanie do TASZY

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
StaFid
-

Wyświetlacz VFD-pytanie do TASZY

Post autor: StaFid » 26 lut 2006, 15:22

Pokazałaś układ sterowania wyświetlaczem VFD numerycznym 7-mio segmentowym 8-mio polowym. Jestem w posiadaniu pojedyńczych japońskich lampek 7-mio segmentowych (DG8F), a właściwie 8-mio bo posiadają dodatkowy segment przedłużający poziomy segment przy wyświetlaniu "4".Mam tych lampek 6 sztuk.Czy mogę zastosować przedstawiony przez Ciebie układ, czy musi być zmodyfikowany? Jeśli tak to jak?
Pozdrowienia.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 26 lut 2006, 19:07

Jedyna różnica to sposób żarzenia tych wyświetlaczy - masz sześć a nie jeden żarnik.
Proponuję każdą lampę żarzyć niezależnie, poprzez oddzielny rezystor ograniczający prąd If.
Teoretycznie można połączyć żarniki równolegle i użyć jednego rezystora,
ale w przypadku jakichkolwiek różnic w parametrach żarników, niektóre pola odczytowe
mogą mieć inną jasność niż pozostałe.
Samo sterowanie nie wymaga modyfikacji - masz do obsłużenia osiem segmentów
i sześć pól odczytowych, to daje 14 bitów danych. Możliwości masz takie jak w drugiej części o VFD:
sterowanie bezpośrednie (marnujesz piny MCU), sterowanie via rejestr przesuwny lub
układem MAX69xx - w tym wypadku MAX6921 (20 wyjść) - wystarczą cztery (lub nawet trzy) bity I/O procesora.

ODPOWIEDZ