Zaświecenie transoptora z LPT - da się, czy się nie da...?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Zaświecenie transoptora z LPT - da się, czy się nie da...?

Post autor: mariusz_edw » 22 gru 2005, 19:30

Witam.

Mam drobny dylemat: chciałbym sterować transoptorem, bezpośrednio z linii portu LPT, np linii D0, czyli pin nr 2 złącza DB25 LPT.

Teoretycznie się nie da, bo w nocie katalogowej transoptora CNY17, wymagany prąd przewodzenia diody transoptora wynosi 60mA. Z portu LPT można natomiast "wyciągnąć" co najwyżej 2.6 mA przy 2.4V ( wg danych ze strony: http://www.epanorama.net/circuits/parallel_output.html ). Niektórzy piszą o 50 mA (i bądź tu człowieku mądry... ;) )ale to i tak za mało...

Bardzo proste rozwiązanie? Zastosować tranzystory, bufory, albo ULN2803 i... koniecznie zewnętrzne zasilanie.

A ja nie chcę... Czy ktoś ma jakiś pomysł? Może istnieją jakieś niskoprądowe transoptory?

A może ktoś wymyśli w jaki sposób można zmusić transoptory CNY17 do pracy z portem LPT?

timi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: timi » 22 gru 2005, 20:27

robiłem taki separator, teoretycznie transoptory nie powinny działac , ale działają :), z tym że dla pewności dałem bufor 244 albo 245

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 22 gru 2005, 20:39

mariusz_edw pisze:Czy ktoś ma jakiś pomysł?
może błędnie rozumuję, ale czy nie możesz pobrać zasilania z tej części układu,
która jest po stronie odbiorczej transoptorów?
tylko zapewnić izolację galwaniczną przy pomocy jakiejkolwiek przetwornicy DC/DC 5V-5V?
:arrow: http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=2988
:arrow: http://www.cd4power.com/data/power/ncl/ndc_nke_6.pdf
i problem masz z głowy...

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Re: Zaświecenie transoptora z LPT - da się, czy się nie da..

Post autor: Passage » 22 gru 2005, 23:00

mariusz_edw pisze:Z portu LPT można natomiast "wyciągnąć" co najwyżej 2.6 mA przy 2.4V ( wg danych ze strony: http://www.epanorama.net/circuits/parallel_output.html ). Niektórzy piszą o 50 mA (i bądź tu człowieku mądry... ;)
W stanie niskim pin portu lpt ma duzo wieksza wydajnosc pradowa niz w stanie wysokim, na Twoja niekozysc dla Ciebie wazna jest wydajnosc w stanie wysokim...
Iloma transoptorami chcesz sterowac? jesli jednym to mozesz polaczyc rownolegle wszystkie wyjscia D0-D7 za pomoca diod.
Albo tak jak proponuje Tasza, inaczej tego chyba nie da sie zrobic...
Czesc.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 23 gru 2005, 16:06

60mA na diodzie CNY17?? Nie jest to przypadkiem prąd maksymalny? W swoich rozwiązaniach ich prąd wyliczam na 10mA i wszystko śmiga. Widziałem wersję która powinna działać przy 5mA. Jest to prąd przy którym zaczyna przewodzić tranzystor wyjściowy. Teretycznie do tych 60mA charakterystyka przejściowa powinna być liniowa.

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 23 gru 2005, 20:10

tasza pisze:może błędnie rozumuję, ale czy nie możesz pobrać zasilania z tej części układu, która jest po stronie odbiorczej transoptorów?
Teoretycznie tak, ale w tym konkretnym rozwiązaniu muszę tego uniknąć.
Passage pisze:W stanie niskim pin portu lpt ma duzo wieksza wydajnosc pradowa niz w stanie wysokim, na Twoja niekozysc dla Ciebie wazna jest wydajnosc w stanie wysokim...
Iloma transoptorami chcesz sterowac? jesli jednym to mozesz polaczyc rownolegle wszystkie wyjscia D0-D7 za pomoca diod.
Wiem, ale tak też nie mogę w tym rozwiązaniu zrobić. Potrzebuję wykorzystać wszystkie linie, i jedynym rozwiązaniem jest raczej tylko jakiś nisko prądowy (bardzo czuły) transoptor.
Koppel pisze:60mA na diodzie CNY17?? Nie jest to przypadkiem prąd maksymalny? W swoich rozwiązaniach ich prąd wyliczam na 10mA i wszystko śmiga.
Dzisiaj bawiłem się w testy i pomiary. Pod ręką miałem 386-kę.

Prąd przepływający przez LED podłączony bezpśrednio do linii D0 - masa porty LPT miał wartość 37mA. Natomiast prąd zwarcia tej linii miał wartość 45mA. A więc wcale nie jest tak źle.
Koppel pisze:Widziałem wersję która powinna działać przy 5mA. Jest to prąd przy którym zaczyna przewodzić tranzystor wyjściowy.
Podaj mi koniecznie namiary na to cudo! Będę wdzięczny :)

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 24 gru 2005, 2:34

mariusz_edw pisze: Podaj mi koniecznie namiary na to cudo! Będę wdzięczny :)
a czy probowales na zwyklym CNY17? nie dziala?

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 24 gru 2005, 14:38

Passage pisze:
mariusz_edw pisze: Podaj mi koniecznie namiary na to cudo! Będę wdzięczny :)
a czy probowales na zwyklym CNY17? nie dziala?
No, już sprawdziłem, rzeczywiście działa :-) Tylko na wyjściu transoptora, gdzie emiter tranzystora podłączony do masy, a kolektor przez LED i rezystor 100R do +5V, to na tym ledzie odkłada się tylko 1,8...2,2V, a ja nie jestem pewien, czy to nie jest zbyt mało, żeby drukarka rozpoznała to jako "1", a nie np. stan zabroniony.

Czyli, krótko mówiąc, działa, ale "słabo", a nie chcę pakować dodatkowych buforów. Chcę uniknąć jakiegokolwiek zewnętrznego zasilania.

Przydałby się jakiś "czulszy" transoptor.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 24 gru 2005, 15:31

mariusz_edw pisze: No, już sprawdziłem, rzeczywiście działa :-) Tylko na wyjściu transoptora, gdzie emiter tranzystora podłączony do masy, a kolektor przez LED i rezystor 100R do +5V, to na tym ledzie odkłada się tylko 1,8...2,2V, a ja nie jestem pewien, czy to nie jest zbyt mało, żeby drukarka rozpoznała to jako "1", a nie np. stan zabroniony.
No stary... zamotałeś. Wydaje mi się, że źle rozumiesz działanie transoptora. Więc tak:

Po pierwsze - wyjście transoptora jest na tranzystorze. Napięcie odkłądające się na LEDzie nie jest jakimkolwiek wyznacznikiem jego zadziałania. Po prostu nic na nim nie zmierzysz. Chcesz sterować napięciem na ledzie za pomocą czego? Prądu na tranzystorze? Takie sprzężenie praktycznie nie istnieje.

Po drugie - transoptor to element analogowy. Nie jest to układ cyfrowy (chociaż istnieją i takie, ale CNY17 jest ewidentnie analogowy). Występuje tutaj pewna przekładnia prądowa. Na przykład, dla CNY17-2 przełożenie CTR (Curent Transfer Ratio) zawiera się w granicach 68-200%. Zależy to od modelu oraz, od prądu diody. Nie jest to niestety element całkowicie liniowy. Zależy także trochę od napięcia Kolektor-Emiter tranzystora.

Sprawdziłem dokładniej dokumentację kilku transoptorów i wynika z tego, że sam zamotałem troszkę. Nie występuje na charakterysykach jakaś graniczna wartość prądu od którego układ zaczyna działać. Po prostu... chcesz aby przy przepływie 5mA przez diodę, na wyjściu z 5V zrobiło się 0... Patrzysz na CTR dla tego zakresu (około 100% dla 4N25) tak więc przez tranzystor płynąć będzie także 5mA. Mamy 5V, prawo oma... potrzeba nam rezystora 1kohm. W praktyce polecam 1,8-2,7k... aby działanie układu było pewniejsze.

Przyjrzyj się przede wszystkim charakterystykom:
http://pdf.alldatasheet.com/datasheet-p ... /4N25.html

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 24 gru 2005, 16:06

Koppel pisze:
mariusz_edw pisze: No, już sprawdziłem, rzeczywiście działa :-) Tylko na wyjściu transoptora, gdzie emiter tranzystora podłączony do masy, a kolektor przez LED i rezystor 100R do +5V, to na tym ledzie odkłada się tylko 1,8...2,2V, a ja nie jestem pewien, czy to nie jest zbyt mało, żeby drukarka rozpoznała to jako "1", a nie np. stan zabroniony.
No stary... zamotałeś. Wydaje mi się, że źle rozumiesz działanie transoptora. Więc tak:

Po pierwsze - wyjście transoptora jest na tranzystorze. Napięcie odkłądające się na LEDzie nie jest jakimkolwiek wyznacznikiem jego zadziałania. Po prostu nic na nim nie zmierzysz. Chcesz sterować napięciem na ledzie za pomocą czego? Prądu na tranzystorze? Takie sprzężenie praktycznie nie istnieje.
To nie ja zamotałem, tylko Ty źle zrozumiałeś :)
Leda podłączyłem na wyjście transoptora: -> plus -> rezystor 100R -> LED -> kolektor tranzystora struktury transoptora (pin 5) -> emiter tranzystora struktury transoptora (pin 4) do minusa.
Odpowiednio do wysteroania (napięcie / prąd) LEDa struktury transoptora (piny 1, 2) wysterowujemy LEDa (drugiego leda) podłączonego do wyjścia transoptora.

Koppel pisze:Po drugie - transoptor to element analogowy. Nie jest to układ cyfrowy (chociaż istnieją i takie, ale CNY17 jest ewidentnie analogowy). Występuje tutaj pewna przekładnia prądowa. Na przykład, dla CNY17-2 przełożenie CTR (Curent Transfer Ratio) zawiera się w granicach 68-200%. Zależy to od modelu oraz, od prądu diody. Nie jest to niestety element całkowicie liniowy. Zależy także trochę od napięcia Kolektor-Emiter tranzystora.
No wiem... Niestety nie jest to układ cyfrowy, i stąd te problemy :-)
Koppel pisze:Sprawdziłem dokładniej dokumentację kilku transoptorów i wynika z tego, że sam zamotałem troszkę. Nie występuje na charakterysykach jakaś graniczna wartość prądu od którego układ zaczyna działać. Po prostu... chcesz aby przy przepływie 5mA przez diodę, na wyjściu z 5V zrobiło się 0...
No prawie... ;)
Chcę, aby przy przepływnie na wejściu prądu ok. 5...20 mA, na kolektorze wyjścia pojawił się minus (emiter na stałe wpięty do minusa).
Koppel pisze:Patrzysz na CTR dla tego zakresu (około 100% dla 4N25) tak więc przez tranzystor płynąć będzie także 5mA. Mamy 5V, prawo oma... potrzeba nam rezystora 1kohm. W praktyce polecam 1,8-2,7k... aby działanie układu było pewniejsze.

Przyjrzyj się przede wszystkim charakterystykom:
http://pdf.alldatasheet.com/datasheet-p ... /4N25.html
:)

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 24 gru 2005, 16:11

mariusz_edw pisze:To nie ja zamotałem, tylko Ty źle zrozumiałeś :)
Leda podłączyłem na wyjście transoptora: -> plus -> rezystor 100R -> LED -> kolektor tranzystora struktury transoptora (pin 5) -> emiter tranzystora struktury transoptora (pin 4) do minusa.
Odpowiednio do wysteroania (napięcie / prąd) LEDa struktury transoptora (piny 1, 2) wysterowujemy LEDa (drugiego leda) podłączonego do wyjścia transoptora.
Teraz nie rozumiem jeszcze jednego drobiazgu: Gdzie port LPT? Gdzie on odczytuje stan? Może jakiś rysuneczek?

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 24 gru 2005, 16:15

To był układ pomocniczy - tylko do pomiarów. W ukłądzie końcowym będzie oczywiście troszkę inaczej. Na razie badam tylko jakie napięcie wyjściowe, przy jakim prądzie wyjściowym mogę wysterować tym transoptorem - przy założeniu: zero zasilania zewnętrznego (tylko to, co oferuje LPT).

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 24 gru 2005, 16:42

Ale na ledzie zawsze będziesz miał jej napięcie przewodzenia*. Taki pomiar więc nie jest adekwatny.

*Chyba, ze dioda ulegnie spaleniu albo prąd jest niższy od pewnego granicznego, albo jest podpięta w kierunku zaprowym. :mrgreen:

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 24 gru 2005, 16:52

Koppel pisze:Ale na ledzie zawsze będziesz miał jej napięcie przewodzenia*. Taki pomiar więc nie jest adekwatny.

*Chyba, ze dioda ulegnie spaleniu albo prąd jest niższy od pewnego granicznego, albo jest podpięta w kierunku zaprowym. :mrgreen:
Racja :) Trzeba będzie zmierzyć na LED i rezystorze, który jest z nią w szeregu. Już nie pamiętam, jak mierzyłem ostatnio :) Być może popełniłem gafę uppppss... :oops: :)

ODPOWIEDZ