przelacznik, 5V na wejsciu, 12V na wyjsciu,

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
zuku

przelacznik, 5V na wejsciu, 12V na wyjsciu,

Post autor: zuku » 17 sie 2005, 16:06

witam,
jestem poczatkujacy i potrzebuje na poczatek kilku wskazowek (a najlepiej schematu) jak zbudowac cos takiego:

chce za pomoca 5V impulsow (pochodzacych z wyjscia karty pci w kompie takiej do wykonywania pomiarow (jak wygenerowac takie impulsy to juz wiem), wlasciwie to sa to impulsy odpowiadajace logicznemu 1) sterowac obwodem ktory zasila pewne urzadzenie ktore potzrebuje 12 V. innymi slowy chce zeby w czasie gdy trwa ten 5V impuls to urzadzenie bylo zasilane tymi 12V (mowa caly czas o pradzie stalym oczywiscie, te 12V bedzie sie bralo z pewnego zasilacza), gdy nie ma tych 5V, to obwod bylby zamkniety.
wydaje sie to proste, domyslam sie ze takie uklady pewnie mozna nawet kupic tylko nie bardzo wiem czego szukac, w temacie uzylem slowa przelacznik, nie wiem na ile slusznie, w sumie to wlasnie ma to byc taki przelacznik tylko kontrolowany przez napiecie a nie mechaniczny,
no i jedna bardzo wazna sprawa - musi byc szybki, tzn dlugosc trwania impulsow jest rzedu kilku milisekund (bedzie kontrolowana z kompa, minimum to 1 ms, max moze jakies 20ms),

domyslam sie ze uklad musi wykrzystywac jakis tranzystor (a moze nawet pare) tylko wlasciwie nie mam pojecia jakie

oczekuje jakichkolwiek wskazowek od czego zaczac, jakich czesci szukac, jakiegos ogolnego schematu jak to mogloby wygladac itp itd.

pozdrawiam
krzysiek

timi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: timi » 18 sie 2005, 6:56

proponował bym tranzystor polowy/IGBT - jaki wybierzesz to zależy od parametrów (prąd) i tego co będzie dostępne w sklepie :)

lub jeśli zależy ci na separacji obwodów zastosuj transoptor

powodzenia

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 18 sie 2005, 21:00

Witam, jesli sa to male pradu zedu 200mA zastosuj dowolny tranzystor NPN z rezystorem na wejsciu np 2,2K. Jesli maja byc to prady zedu 1A i wiecej proponuje jakiegos darlingtona lub (lepiej) mosfeta.
Pozdr.

mariuz
-

Post autor: mariuz » 30 sie 2005, 13:43

Witam.

A ja zaproponuje troche juz archaiczny sposób :)

Przekaźnik :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Cewka sterująca na 5V, dioda przyłączona "od minusa do plusa" żeby nie uszkodzić karty PCI, a styki przekażnika w szereg z zasilaniem układu. I gotowe :)

Co prawda jeszcze nie jestem elektronikiem ale taki układ sprawdzałem wielokrotnie :)
Musisz tylko sprawdzić cz ta karta nie bedzie przeciążona od takiego przekaźnika (czy nie będzie płynąć za duży prąd)

Sposób z przekażnikiem jest dobry bo nijak nie wystąpi te 12V na karcie PCI :D

ODPOWIEDZ