znam i kożystam z wielu podzespołów, ale cewki pozostają dla mnie nadal wielką niewiadomą. nie mam pojęcia jaką mogą spełniać rolę i jak będą pracować tak w teoretychnych projektach jak i praktycznych układach. indukcyjność jest dla mnie magią.
stąd moja prośba o pomoc: gdzie mogę znaleźć podstawowe informacje o cewkach i ich właśćiwościach???
PS: bardzo ucieczyłbym się wogule gdyby w EdW był jakiś kurs dla naprawdę początkujących (czyli nie o programowaniu mikrokontrolerów itp.). faktem jest to że w EdW było już sporo takich pierwszych kroków (wiem bo sciągnąłem o tranzystorach i mikrokontrolerach) ale nie było chyba jeszcze o cewkach (czy chociażby tyrystorach). natomiast bardzo podoba mi się seria artykółów o toroidach.
cewki
Re: cewki
Niby proste pytanie, ale odpowiedź nie jest taka prosta (nie z tego powodu, że to niby magiczne elementy). Najtrudniej pisać o rzeczach prostych. Podobnie można zapytać o podstawowe informacje o rezystorachicky pisze:...stąd moja prośba o pomoc: gdzie mogę znaleźć podstawowe informacje o cewkach i ich właśćiwościach???
Krótką informację znjdziesz u mnie na stronie , ściągnij również plik który załączam, no i odwiedź stronę PPEDW czyli www.edw.com.pl a w szczególności "Podstawy elektroniki" jest tam prosto wyłożone (w plikach pdf) wszystko co musisz wiedieć na początek o indukcyjności.
Gdybyś przeczytał post który umieściłem w tym dziale to z pewnością sam byś znalazł te materiały.
Gdybyś przeczytał post który umieściłem w tym dziale to z pewnością sam byś znalazł te materiały.
- Załączniki
-
- pojemnosc_indukcyjnosc.zip
- (239.77 KiB) Pobrany 760 razy