Generator, a wypełnienie
-
Gość
Generator, a wypełnienie
Witam! Czy ktoś mi wytłumaczy, co to jest generator z regulacją wypełnienia, sam generator jak działa to wiem, ale nie rozumiem, co z tym wypełnieniem, co to jest i do czego to jest potrzebne, jeżeli można prosić, to tak bardziej obrazowo bym prosił, żeby to zajarzyć, może jakiś schemacik wzorcowy, żeby było łatwiej, to skumać się?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Gość
Re: Generator, a wypełnienie
Anonymous pisze:Witam! Czy ktoś mi wytłumaczy, co to jest generator z regulacją wypełnienia, sam generator jak działa to wiem, ale nie rozumiem, co z tym wypełnieniem, co to jest i do czego to jest potrzebne, jeżeli można prosić, to tak bardziej obrazowo bym prosił, żeby to zajarzyć, może jakiś schemacik wzorcowy, żeby było łatwiej, to skumać.
Pozdrawiam
Pojęcie wypełnienia występuje w przebiegach prostokątnych i jest to stosunek części okresu, w której sygnał ma stan wysoki, do całego okresu.
Czyli, jeżeli wypełnienie jest 1/2, to mamy ładny, symetryczny przebieg prostokątny, w którym czasy stanu wysokiego i niskiego są identyczne.
Jeśli natomiast wypełnienie jest np. 1/100, to mamy przebieg impulsów: przez 1/100 okresu stan jest wysoki, a przez 99/100 okresu stan jest niski.
Współczynnik wypełnienia przyjmuje więc wartości od 0 do 1.
Zmiany wypełnienia stosuje się najczęściej w sterowaniu PWM (Pulse Width Modulation), np. obrotów silnika prądu stałego - im współczynnik wypełnienia będzie mniejszy, tym niższe będą obroty. Okres jest zawsze stały.
Czyli, jeżeli wypełnienie jest 1/2, to mamy ładny, symetryczny przebieg prostokątny, w którym czasy stanu wysokiego i niskiego są identyczne.
Jeśli natomiast wypełnienie jest np. 1/100, to mamy przebieg impulsów: przez 1/100 okresu stan jest wysoki, a przez 99/100 okresu stan jest niski.
Współczynnik wypełnienia przyjmuje więc wartości od 0 do 1.
Zmiany wypełnienia stosuje się najczęściej w sterowaniu PWM (Pulse Width Modulation), np. obrotów silnika prądu stałego - im współczynnik wypełnienia będzie mniejszy, tym niższe będą obroty. Okres jest zawsze stały.
-
Gość
Witam! Dzięki za odpowiedź, ale chyba będziesz musiał się trochę jeszcze wysilić, bo dalej nie kapuje, o co chodzi z tym wypełnieniem, zbyt fachowo to napisałeś. Załóżmy, że mam multi wibrator o częstotliwości 500Hz, na oscyloskopie będzie to prostokąt, co teraz trzeba zrobić żeby było to wypełnienie i jak to będzie wyglądać na oscyloskopie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tu chyba cosik mącisz...Anonymous pisze:... co teraz trzeba zrobić żeby było to wypełnienie ...
Częstotliwość jest tu nieważna. Na oscyloskopie górna kreska to stan H (High, wysoki, 1), a dolna kreska to stan L (Low, niski, 0). Suma długości kresek H i L jest równa długości okresu T.
Jeśli wypełnienie jest 1/2, to kreski H i L mają identyczne długości, przy okazji równe 1/2 okresu T każda.
Jeśli wypełnienie jest 1/100, to kreska H ma długość 1/100 T, a kreska L ma długość 99/100 T.
To może jeszcze inaczej:
Jest to generator, w którym dla danej częstotliwości wyjściowej f (czyli dla danego okresu T, bo przecież T=1/f, a f=1/T) istnieje możliwość regulacji czasu (udziału) stanu H w okresie T.Anonymous pisze:... co to jest generator z regulacją wypełnienia ...
Zawsze: czas stanu H + czas stanu L = czas okresu T.
No właśnie. Przy czym w pierwszym przypadku T=2s (f=1/2Hz), a w drugim przypadku T=100s (f=1/100Hz).zdebel pisze:tu chyba chodzi oto że, jak masz np 1/2 to przez powieedzmy 1 sekunde jest HIGH a przez drugą LOW itd, jak masz 1/100 to powiedzmy przez 1 sekunde masz HIGH a przez 99 LOW
-
Gość
Kumam! Już wiem o co chodzi! Czyli jak mamy okres, czyli wykres przecina poziomą oś w 3 miejscach, to wypełnienie jest stosunkiem dł. pierwszego odcinka do całości! A czy teraz może mi ktoś podesłać schemat, abym wiedział jak elektronicznie jest to realizowane? Najlepiej gdyby był to sprawdzony schemacik, bo chciałbym sobie zrobić takie cacko! Pozdrawiam
Dokładnie, ale nie licz 3, tylko 2 miejsca przecięcia, gdyż 3-cie należy już do kolejnego cyklu. O!Anonymous pisze:... Czyli jak mamy okres, czyli wykres przecina poziomą oś w 3 miejscach, to wypełnienie jest stosunkiem dł. pierwszego odcinka do całości! ...
I dla ścisłości - ten pierwszy odcinek to ten, który ma stan H (bo przecież można kombinować odwrotnie...).
Nie ma tu raczej sensu zabawa w układ sprzętowy. Obecnie najłatwiej to zbudować na mikrokontrolerze, tym bardziej na wyposażonym w PWM.Anonymous pisze:... A czy teraz może mi ktoś podesłać schemat, abym wiedział jak elektronicznie jest to realizowane? Najlepiej gdyby był to sprawdzony schemacik, bo chciałbym sobie zrobić takie cacko!
Możesz na upartego próbować sprzętowo, najprościej by chyba było na układzie czasowym 555, ale nie będzie to działać idealnie, to znaczy regulacja wypełnienia będzie wpływać na częstotliwość oraz regulacja wypełnienia nie będzie od 0 do 1.
Możesz też popróbować coś takiego:
http://www.elb.vectranet.pl/~krzysztofg ... or_pwm.htm
-
Gość
Tak patrzę, że ICL8038 jest czysto analogowy. Żeby mierzyć i pokazywać wypełnienie z rozdzielczością 1% okresu T, trzeba by było ICL8038 skonfigurować do VCO (Voltage Controlled Oscillator) i dorobić PLL (Phase Locked Loop). Regulacja wypełnienia nie będzie tu już ciągła, tylko dyskretna. I tak, dla 1% będzie można ustawić tylko 96 wartości wypełnienia z rozdzielczością T/100, czyli 2/100, 3/100, 4/100 ... 98/100.
Można to rozszerzyć, np. do 0.1%T. I wtedy uzyskamy 996 wartości wypełnienia z rozdzielczością T/1000. Itd... W takim układzie sprzętowy pomiar i wyświetlenie wypełnienia będą stosunkowo proste.
Drugi pomysł, to zostawić ICL8038 w układzi czysto analogowym i dorobić cyfrowy miernik czasu o dużej rozdzielczości. Mierzyłby on czas okresu T i czas sygnału H. Tylko weź i sprzętowo podziel dwie liczby binarne (H/T)...
Nic więcej z użyciem ICL8038 na razie mi do głowy nie przychodzi.
Można to rozszerzyć, np. do 0.1%T. I wtedy uzyskamy 996 wartości wypełnienia z rozdzielczością T/1000. Itd... W takim układzie sprzętowy pomiar i wyświetlenie wypełnienia będą stosunkowo proste.
Drugi pomysł, to zostawić ICL8038 w układzi czysto analogowym i dorobić cyfrowy miernik czasu o dużej rozdzielczości. Mierzyłby on czas okresu T i czas sygnału H. Tylko weź i sprzętowo podziel dwie liczby binarne (H/T)...
Nic więcej z użyciem ICL8038 na razie mi do głowy nie przychodzi.