Jak wybrać dobry MOSFET do zastosowania w regionie nasycenia?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
SanahGrat
-

Jak wybrać dobry MOSFET do zastosowania w regionie nasycenia?

Post autor: SanahGrat » 14 sie 2021, 15:59

Pracowałem nad projektem, który powinien zawierać m.in. ładowarkę i rozładowarkę do niektórych akumulatorów. Ładowarka jest w pewnym stopniu kompletna, ale wyładowarka wciąż jest na papierze. Niektóre rozwiązania, które znalazłem, wykorzystują OpAmp do kontrolowania mocy, która ma zostać zatopiona, niektóre wykorzystują inne rozwiązania, ale prawie wszystkie wykorzystują tranzystory MOSFET w regionie nasycenia, aby zatopić prąd z rozładowanego akumulatora.

Czytałem, że wiele nowych tranzystorów MOSFET jest zaprojektowanych do użytku jako szybkie przełączniki, a nie jako nasycenie. Wszystkie moje dotychczasowe zastosowania były również przełącznikami (lub PWM). Parametry, które mnie interesowały to Vgs(th), Rds(on), Vds, Ids, rozpraszanie mocy, ...

Ale nie wiem, na co powinienem zwracać uwagę przy wyborze FET do użytku w regionie nasycenia. Patrzyłem między innymi na niedrogie urządzenia, takie jak seria Vishay IRF.appvalley tutuapp tweakbox

ODPOWIEDZ