Brak obrazu - przyczyny

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Jonus009
-

Brak obrazu - przyczyny

Post autor: Jonus009 » 15 lip 2021, 16:41

Witam wszystkich.
Otóż niedawno wgrałem zmodyfikowany bios + vbios. Flashowanie przebiegło bez problemu (tak mi się wydaję, ponieważ nie widziałem żadnych errorów). Zaraz po tym, posprawdzałem nowe, odblokowane ustawienia, a że mój laptop lubi się przegrzewać, postanowiłem zmniejszyć napięcie procesora (vcore offset voltage ustawiłem na -65mV). Zapisałem ustawienia, zrobiłem restart. Po włączeniu nie było obrazu, ale wiatraki, podświetlenie klawiatury działało. Wydaje mi się że po jakimś czasie karta graficzna się nagrzewała (to by wykluczyło jej uszkodzenie?). Po tygodniu, gdy wyczerpały mi mobdro kodi się pomysły (blind flash, kombinacje klawiszy, clear cmos(nie wiem czy się udał, z tego względu że nie mam na tej płycie normalnej zworki, tylko 2 piny nazwane jme1jcmos2 które połączyłem śrubokrętem, no i baterię której nie dałem rady wyciągnąć bo jest przylutowana..) oddałem laptopa do serwisu żeby wgrali mi nowy bios programatorem. Niestety napisali mi że wgrali różne wersje i nadal nie ma obrazu. Laptop to Lenovo y510p, z 2x 755m + I7.
Więc co może być przyczyną braku obrazu?
Proszę o pomoc specjalistów :)

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ