Czajnik Zelmer CK1004 nie grzeje - wciśnięcie przełącznika nie rozpoczyna grzania

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
marciano
-
Posty: 2
Rejestracja: 20 sty 2021, 21:56

Czajnik Zelmer CK1004 nie grzeje - wciśnięcie przełącznika nie rozpoczyna grzania

Post autor: marciano » 20 sty 2021, 22:10

Czajnik Zelmer CK1004 po podłączeniu do prądu wyświetlacz pokazuje stan temperatury. Uruchomienie przyciskiem On nie rozpoczyna grzania wody. Sprawdzałem miernikiem kontroler górny i grzałkę, wydaje się być ok.

Jak przyłożę baterię 9V do przekaźnika na płytce usłyszę kliknięcie, po kliknięciu na przełączniku nie słyszę kliknięcia przekaźnika.

Jestem laikiem w tym temacie (zarówno w temacie elektryki i elektroniki), proszę o wyrozumiałość i pomoc.

Jakby co to wiem, że mogę sobie kupić nowy:)
Załączniki
20210111_170911.jpg
20210111_170936.jpg
20210111_171801.jpg

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1297
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Re: Czajnik Zelmer CK1004 nie grzeje - wciśnięcie przełącznika nie rozpoczyna grzania

Post autor: KrzysiekK » 21 sty 2021, 22:04

Na fragmencie płytki drukowanej na jej dolnej warstwie zaznaczyłem czerwonymi strzałkami tranzystor włączający przekaźnik i diodę zabezpieczającą tranzystor. Jeśli są uszkodzone przekaźnik się nie włączy. Można też zmierzyć czy na bazę tego tranzystora dochodzi napięcie sterujące.
Załączniki
plytka.jpg
plytka.jpg (37.89 KiB) Przejrzano 581 razy

marciano
-
Posty: 2
Rejestracja: 20 sty 2021, 21:56

Re: Czajnik Zelmer CK1004 nie grzeje - wciśnięcie przełącznika nie rozpoczyna grzania

Post autor: marciano » 25 sty 2021, 22:18

Dzięki za odpowiedź. Mam parę pytań jeszcze:
- potrafiłbyś mi wskazać,gdzie jest kondensator na wejściu?
- co jest między przełącznikiem i przekaźnikiem jeszcze do sprawdzenia? Bo to tu chyba jest błąd?
- czy i jak można zaślepić płytkę i wywołać grzanie czajnika? Chciałbym po prostu upewnić się w pełni, że błąd jest w płytce PCB.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1297
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Re: Czajnik Zelmer CK1004 nie grzeje - wciśnięcie przełącznika nie rozpoczyna grzania

Post autor: KrzysiekK » 26 sty 2021, 19:23

Co rozumiesz pod określeniem "kondensator na wejściu"? Na wejściu przetwornicy zasilacza, na wejściu zasilania napięciem 230V AC?

Ten układ scalony w obudowie DIP8 oznaczony U4 na górnej stronie płytki drukowanej to układ scalony przetwornicy zasilacza, która prawdopodobnie jest OK skoro wyświetlacz świeci.

W uproszczeniu między przełącznikiem (przełącznikami - klawiaturką) i przekaźnikiem jest mikrokontroler. To jest ten układ scalony na dolnej stronie płytki drukowanej. Jeśli on szwankuje to może być problem bo nie wystarczy go wymienić (jeśli nie ma zatartych oznaczeń). Potrzebny jest również do niego program bez którego mikrokontroler jest bezużyteczny.

Można na chwilę podłączyć grzałkę bezpośrednio do sieci 230V AC z zachowaniem zasad ostrożności. To prawdopodobnie te dwa białe przewody. Oczywiście w czajniku musi być woda. Można też zamiast grzałki dołączyć do płytki żarówkę230V i zobaczyć czy zaświeci po włączeniu grzania. Wszystkie czynności należy wykonywać z zachowaniem zasad ostrożności z uwagi na możliwość porażenia napięciem sieciowym 230V AC.

Woltomierzem można sprawdzić czy przy włączeniu grzania na cewce przekaźnika pojawia się napięcie około 24V. Można to też sprawdzić diodą LED z odpowiednim rezystorem. Trzeba zachować biegunowość diody LED bo w przeciwnym razie nie zaświeci, o ile w ogóle zaświeci - usterka płytki.

Czy ten układ U4 ma jakieś oznaczenia? Może usterka tkwi w zasilaczu, który stracił na wydajności prądowej i (lub) napięciowej i o ile sterownik działa, to energii z zasilacza jest za mało do załączenia przekaźnika. Tutaj też wymagana ostrożność bo łatwo o porażenie napięciem sieciowym.

Jeszcze jedna możliwość to wypalenie się i brak kontaktu na stykach przekaźnika włączających grzałkę. Można to sprawdzić omomierzem po załączeniu przekaźnika, np. z baterii. W tym czasie płytka sterownika nie może być podłączona do sieci 230V AC bo to napięcie pojawi się stykach przekaźnika i uszkodzi omomierz lub może dojść do porażenia napięciem sieciowym 230V AC. Najlepiej było by do tej próby wylutować przekaźnik z płytki, tak aby nie uszkodzić płytki i elementów na niej - elektryczność statyczna, wysoka temperatura, itp.

ODPOWIEDZ